有濕碎野想問......

想問電腦開機時會"咇"一聲果條(蜂鳴器)係咪買底板時跟埋,定係要自己另外買?

重有而家出面賣緊既光碟機條連接線係咪都係用類似HDD既ESTAT線黎連接底板?

我而家用緊舊既光碟機條係舊CABLE好闊,無得轉.唔該各位CHING!

Q1, the 蜂鳴器 should be follow with the case.
Q2, most of the writer comes with SATA now, but you still can find come with IDE
Q3, there are adapter available for the IDE > SATA,
but need to plug electric from the powersuply.

原帖由 GUMBA 於 2009-6-4 12:21 發表
想問電腦開機時會"咇"一聲果條(蜂鳴器)係咪買底板時跟埋,定係要自己另外買?

重有而家出面賣緊既光碟機條連接線係咪都係用類似HDD既ESTAT線黎連接底板?

我而家用緊舊既光碟機條係舊CABLE好闊,無得轉.唔該各位CHING!

1. 通常跟機箱. (有d mb都有...)
2. 係ide (即係ata)或 sata, esata係連external嘅.
3. 你果條好闊嘅cable就係ide, 如果新買底板冇ide位(應該唔會冇...), 你都可以買ide<>sata轉插.

有得獨立粒粒買,細細個一粒5蚊

antec 機箱無跟蜂鳴器的.

there are many motherboard with that speaker built onboard.

我之前買既CM690都係無蜂鳴器跟,而家用緊既都係舊機拆黎用.

我部光碟機係4年前買既,只能用番IDE,咁以下張圖(借用他人圖片)入面既光碟機同HDD都係用同一樣既紅色捲筒果兩條係咪叫SATA,我覺得這款好過IDE又唔闊又唔阻訂,

原帖由 GUMBA 於 2009-6-4 15:56 發表
我之前買既CM690都係無蜂鳴器跟,而家用緊既都係舊機拆黎用.

我部光碟機係4年前買既,只能用番IDE,咁以下張圖(借用他人圖片)入面既光碟機同HDD都係用 ...

有d主板都會跟... 如果你換mb咪睇下有冇囉...
冇錯, 圖中係sata cable... 係依家嘅主流....

其實蜂鳴器唔係好大作用(debug),
反而係有d狀況下會好麻煩, 例如夜深人靜的時候忽然間來一野.....

可以買個 ide>sata 轉插, 不過要4x,
不過而家d dvd通常唔長命, 等壞左後買隻新都係200, 再唔係當升級買過隻好過買轉插