一個值得一看的鍵盤介紹網站

現時,hkepc朋友們對鍵盤的求知慾開始增加,要求亦有所提升

現在買鍵盤,隨左看價格,外形,功能鍵,還有結構,想要薄膜?機械軸?還是富貴人家的靜電電容?

這個網頁則把每一個結構,每一個軸,鍵帽印刷技術都好好介紹清楚
http://fight.pcgames.com.cn/waishe/cherry/ceshi/0811/1279277.html

值得加做最愛

原帖由 銀鎧騎士 於 2009-6-5 12:33 發表
現時,hkepc朋友們對鍵盤的求知慾開始增加,要求亦有所提升

現在買鍵盤,隨左看價格,外形,功能鍵,還有結構,想要薄膜?機械軸?還是富貴人家的靜電電容?

這個網頁則把每一個結構,每一個軸,鍵帽印刷技術都好好介紹清楚
http://fight.pcgames.com.cn/waishe/cherry/ceshi/0811/1279277.html

值得加做最愛

呢個網真係好詳盡 獲益良多 唔該你師兄

覺得似係同Cherry賣廣告咯,

又唔見佢講下ibm model m 既結構, model m 絕對比cherry 既內膽好用得多

咁又無辦法嘅,而家機械軸多數以 cherry 為主

理論上係要 60-80g 以上既力,有明顯既觸感(即係
force diagram 上, tactile point 跟operating point 高度差距大, 而距離越細
keyboard 才越精確, 而且越好的

cherry keyboard 唔係差, keyboard 好唔好係要看spec 的
我剛才在cherry 看過 MX with click tactile feel ergonomic, 看佢個圖應該幾好

ibm 的m type 跟cherry 的比較, 左手係cherry mx, 右手係m type,

雖然cherry 都比好多keybord 好, 但 ibm m type 果種觸感係更加清脆的,
按唔按到係好分明的, 靚既keyboard 既force diagram 應該係咁

keyboard 最黃金時代應該係1985~1995 年左右, 而家既keyboard 無咁好打係事實
主要係以前既電腦, 主力係用來取代打字機, 果d 秘書閒閒地用打字機都打成六七十個word
當年既用戶對於keyboard 既手感係好重視, 電腦要同打字機爭飯食, 所以keyboard 唔靚唔得
於是乎果個年代出既keyboard 隻隻都好靚......
有機會搵番1995 年以前既ibm / hp / cherry keyboard , 以前呢d 頂級keyboard 唔少都靚過而家
甚至舊acer 都好靚......

以下有其它keyboard 既比較,
http://tech.mop.com/yj/2007/0412/0137121337.shtml

原帖由 凌天羽 於 2009-6-6 00:35 發表
理論上係要 60-80g 以上既力,有明顯既觸感(即係
force diagram 上, tactile point 跟operating point 高度差距大, 而距離越細
keyboard 才越精確, 而且越好的

cherry keyboard 唔係差, keyboard 好唔好係要看spec  ...

Model-M

彈弓撞埋牆果o下聲,真係無得頂.

好多年輕既it 都唔識貨, 大把公司既it 得閒掉一隻得閒掉一隻,
其實如果響公司見到有人掟model m 就千萬唔好以為係舊keyboard 無用
快快手執左佢番屋企, 我以前響公司都執左幾隻, 呢隻野因為cap 可以拆, 所以好容易洗番乾淨
只要齊key 就絕對一流架啦

如果要搵隻新既, 係好叉貴架, 而家唔係ibm 做果d , 計番上港紙要成千蚊隻(仲要拖ps2 線既, usb 線要加adapter)

認一認個樣, 毒下大家先,

查實我幾年前上epc 己經講過modem m 係好正架啦, 果時都有人刮過一

原帖由 凌天羽 於 2009-6-8 13:50 發表
好多年輕既it 都唔識貨, 大把公司既it 得閒掉一隻得閒掉一隻,
其實如果響公司見到有人掟model m 就千萬唔好以為係舊keyboard 無用
快快手執左佢番屋企, 我以前響公司都執左幾隻, 呢隻野因為cap 可以拆, 所以好容易 ...

我學校都有個
不過IT部個技術員唔肯俾我
BTW
第二幅圖個KB係咩野型號

原帖由 royying 於 2009-6-8 17:25 發表

我學校都有個
不過IT部個技術員唔肯俾我
BTW
第二幅圖個KB係咩野型號

隻model m 好新淨, 似乎係1993 既美國貨, 將d cap拆出來用洗潔精逐粒key 洗過之後, 會好似新既一樣架啦,  記住lock 實隻model m 啦 , 第二幅圖果隻唔好要啦

第二隻我看錯左...... 對不起, 己改

Model M 其實係電腦經驗應該有咁上下, 同埋響好早期就己經好肯花錢買電腦既人至會有
事關呢隻keyboard 響香港果時係跟ibm 386/486 配埋既, 如果散買就要四五百蚊,
果時香港大部份都係黃金機, 廠機貴得多了........而家亦好難搵到有得賣model m.......

所以話佢係一種身份既像徵都唔過份......

另外, 要有番咁上下電腦經驗既人先至仲用呢隻keyboard 既,
一來好難響腦場度入手, 二來好多後生嫌佢無windows key, 所以唔用
其實無windows key 先至係pc 最標準既 keyboard layout......