電子琴接駁電腦問題

在yahoo auction買了這個轉頭
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1119108505
希望用sonar用作recording,sonar也detect倒midi訊號,但錄完後/在錄時output就只能選擇用琴來發聲,請問可不可以選擇用電腦喇叭來發聲?

謝謝c兄們指點~~

個program 輸出時有得選擇輸出那個midi 接口的

如果唔係就要較default 既midi 輸出口

control panel -> sound and audio devices -> audio -> midi music playback 裏面既default device 自己選midi output 既出口

當然, 前題係你電腦一定支持midi 啦(廢話, 而家唔係isa 年代要插midi 子咭至播到midi 架啦)

原帖由 凌天羽 於 2009-6-8 16:23 發表
個program 輸出時有得選擇輸出那個midi 接口的

如果唔係就要較default 既midi 輸出口

control panel -> sound and audio devices -> audio -> midi music playback 裡面既default device 自己選midi outpu ...

謝謝c兄回答,你是指要在這裡set??

原帖由 ihmcjacky 於 2009-6-8 16:45 發表

謝謝c兄回答,你是指要在這裡set??

對, 你選番microsoft 果個就係電腦出架啦

你將你個MIDI keyboard設定為MIDI Remote keyboard咁就得架啦... 即係所有音源係由電腦出...

師兄你用咩keyboard架?我都有玩吓音樂... 大家分享吓~

回覆 5# 的帖子

哈~~其實我唔玩音樂的,係我阿哥玩
佢個係舊keyboard黎,個model好似叫CASIO LK60

btw:「將個MIDI keyboard設定為MIDI Remote keyboard」是在sonar裡set還是control panel set?

I see...

Sonar我未用過,所以唔係好知入面嘅介面... Sorry...

Maybe你可以cap吓圖幫吓你手睇睇...

問題已解決~~謝謝各位