如果部腦唔打機只係24X7禁樣長掛bt會唔會魔用好多電??

CONFIG如下:

E8400-3ghz
DDR2 2x2GB(800mhz)
p35ds3l
gtx260+
HDDx3
12cm fanx5
火牛有80plus!!

原帖由 photo555 於 2009-6-11 10:52 發表
CONFIG如下:

E8400-3ghz
p35ds3l
gtx260+
HDDx3
12cm fanx5
火牛有80plus!!

我覺得會囉
你啲野都唔食小電啊

E8400 + GTX260 比盡你bt idle 100w
(100w * 24hr * 30day) / 1000 = 72度電
400度以下每度$0.757
72 * $0.757 = ~$55一個月電費

我部i7就金囉,idle都要$180一個月,
仲未計每日打幾個鐘機full load...唔計過都唔知咁狠貴

原帖由 photo555 於 2009-6-11 10:52 發表
CONFIG如下:

E8400-3ghz
p35ds3l
gtx260+
HDDx3
12cm fanx5
火牛有80plus!!

如果要慳電, 應該用舊notebook, 尤其係mmx 同埋 p2 年代既notebook
我用ibm thinkpad 600, 可以每秒最盡down 10mbit / up 2mbit,
cpu 233mhz, 225 m ram, 160g 2.5" ide hdd, 配張 pcmcia 既GE card 單撈,
再拆埋cd-rom , lcd-mon default 係off 左, 部機摺埋來run 耗電大約20~25w......
基本上每一星期清一次, 每個星期大約要清50~100g 既片, 一切用vnc 控制, 儘量唔開mon

ThinkPad 600系列
600系列(600, 600E和600X)是后来著名的T系列的直系祖先,它以传奇般的移动性和坚固性而闻名。600系列包括一个12.1" SVGA 或者13.3" XGA TFT LCD显示器,奔腾MMX,奔腾2或者奔腾3中央处理器,全尺寸键盘,和一个光驱槽,全部重量大约2.3公斤。IBM用了一种轻重量但是高强度的碳纤维塑料实现了如此轻巧的笔记本电脑

仲有一部係ibm thinkpad236 既notebook, 而家仲用緊佢, win98 行emule
跟160m ram, 160g ide hdd 走win98 用來有時要超長時間emule作戰用既
(閒閒地一個emule 要d/l 兩三個月甚至半年果d)...呢部機用電量仲少,
佢本來就係即4cell, 唔開mon 基本上 10 w 絕對夠用.....

ThinkPad 235
2607型,即仅供日本的ThinkPad 235型是一件很有意思的产品,它是IBM/Ricoh RIOS的后续产品。 它也被广泛的叫做Clavius或者Chandra2,这款机器包括许多不平常的功能,例如包括3个PCMCIA插槽和同时支持两个摄像机电池作为电源。这款机器采用一颗英特尔奔腾MMX 233 MHz中央处理器,并且支持最多160 MB的内存,并且包括了一块支持UDMA功能的笔记本2.5英寸硬盘。日立在销售Chandra2时用的名字叫做Prius Note 210.

兩部機長開, 就算成間房關晒窗關埋房門, 都唔會熱乜濟, 反而atom 機, 比較來講就熱好多
因為呢d 舊動物既存在, 而家我屋企有成棟120/160g 既2.5" ide hdd 做spare parts
費事將來買唔到無得換

最低能夠做到慳電動物機, 我唸應該係235, 再低d 就全部都唔support udma....
好似pc110 果d 機, 雖然只係7w, 我都想用佢來做動物, 但真係唔得....

鴨記有舊野 (唔six點叫) 專用o黎 check 吓你用咗幾多電, 個樣有D似萬能 so, around $228 (唔係好記得)
check 咗記得話個結果俾大家知

原帖由 hellfire 於 2009-6-12 00:06 發表
鴨記有舊野 (唔six點叫) 專用o黎 check 吓你用咗幾多電, 個樣有D似萬能 so, around $228 (唔係好記得)
check 咗記得話個結果俾大家知

查實用鉗表咪得咯, 駛乜煩

就咁鉗火線然後搵個a 數乘220v, 如果係電流太細, 鉗表detect 唔到,
咁就將火線繞10~20 圈, 一扎咁樣鉗, 計出電流之後再除10~20(圈數), 再乘220v
一樣計法

原帖由 凌天羽 於 2009-6-12 00:55 發表

就咁鉗火線然後搵個a 數乘220v, 如果係電流太細, 鉗表detect 唔到,
咁就將火線繞10~20 圈, 一扎咁樣鉗, 計出電流之後再除10~20(圈數), 再乘220v
一樣計法

我驚會電死..... :funk: :funk:

http://extreme.outervision.com/PSUEngine

照你config,200w無走雞,想慳電換display card,cpu降壓降頻

你d cpu..顯卡都食電bor.
長掛bt 用d "渣"機用少好多電

原帖由 凌天羽 於 2009-6-12 00:55 發表

一樣計法

有高人ching响度, 可唔可教吓細佬

1) 當有個雪櫃, compressor 係80W, 0.5A, o甘係唔係用個80W就計到用電量?

compressor 為80W, 每日用電24小時, (1個月以31天計)
每度電以1.504元計(港燈電費最貴)
http://www.heh.com/hehWeb/Domest ... fTable/Index_zh.htm

80W/1000*1.504=0.12032每小時(度)電費
0.12032*24小時*31天*@
=89.51808 一個月的電費

(呢個計法我係跟佢既, 甘我正唔確正確呢?)

http://www.23do.com/faq03.php

2) 當有個電腦, 又CPU又VGA Card又散熱又風扇......

o甘係唔係只要鉗總電源蘇頭既火線, 就計到Total用電量
而唔洗每件都鉗?

o甘係鉗蘇頭既腳, 定係要打開蘇頭 only 鉗條電線?

細佬係D問題係好白痴, 唔好意思