一本關於硬體的書"硬體聖經"

記以前我砌386 果時(第一部電腦係][), 有一本好著名既書叫做 "hardware bible"
台灣當年有出過中譯版, 十幾年前既硬件發燒友迷, 唔少會見過呢本書.
事關佢響好多好基礎既電腦架構會講解得非常之深入,
亦會有講到每種硬體架構既優劣同埋pc 既一d 部件點解要咁設計既原因,
台灣版本果時係早期版本, 我都無左本書了, 近來好難至搵得番第6 版既 e-book ,

係一本極度硬派既書, 但又比起好多computer dictionary (我有幾本) 來得容易吸收....

唔同版本都會有唔同既著重點, 好似當年因為主力係micro channel 及isa, 所以當時
用左好多篇幅講mci 架構, 現在則重點係pci 架構, 而isa 及mci 就完全不再題了
但這些也值得參考, 因為不同架構發展觀也很不同的, 而且很多新技術其實都是承繼舊制式
的優點而產生出來的

見有人upload 左上網, 就share 一下啦.....如果有與趣去進深去了解pc 既
hardware 設計原理, 或者係diy 電腦硬件, 建議值得一看...

兩個版本, 各有補充.....

第六版
HWbible6.zip
password: hwbible

第四版
http://www.filefactory.com/file/ ... _hardware_bible_rar

原帖由 凌天羽 於 2009-6-12 03:29 發表
記以前我砌386 果時(第一部電腦係][), 有一本好著名既書叫做 "hardware bible"
台灣當年有出過中譯版, 十幾年前既硬件發燒友迷, 唔少會見過呢本書.
事關佢響好多好基礎既電腦架構會講解得非常之深入,
亦會有講到每 ...

現在基本上所有essential野都embedded哂係塊底版度,audio、networking、甚至係video都係哂底版度。
根本現在買完塊底版就唔駛買其他外置卡...就算要買,頂多都只是加張Video Card、RAID Card罷了...

邊似以前咁,連張sound card都要買返黎、set jumper;CD-ROM、Scanner要連埋張SCSI Card set IRQ;Modem Card又要set COM port jumper...-_-

以前好似連RAM都要set voltage jumper,CPU唔駛講一定要set jumper先set到clock同multiplier啦...

多謝分享

全部英文
好恐怖>''<

Thank you for sharing!
But the link for Edition 6 seems not working... cannot open the download link of the mirror site... please check and upload again, thank you!  
第六版
password: hwbible

原帖由 happy_gemini 於 2009-6-12 10:02 發表
Thank you for sharing!
But the link for Edition 6 seems not working... cannot open the download link of the mirror site... please check and upload again, thank you!  
第六版
pass ...

I just downloaded. No problem

I download by click on "> 此进入http下载页面"

原帖由 忌廉麻美 於 2009-6-12 10:11 發表

I download by click on "> 此进入http下载页面"

我都係咁click, 但係開唔到個page... HTTP404 error....

原帖由 忌廉麻美 於 2009-6-12 10:11 發表

可唔可以by email send俾我... happygemini@gmail.com
THANK YOU!

原帖由 tingcrab 於 2009-6-12 07:41 發表

現在基本上所有essential野都embedded哂係塊底版度,audio、networking、甚至係video都係哂底版度。
根本現在買完塊底版就唔駛買其他外置卡...就算要買,頂多都只是加張Video Card、RAID Card罷了...

邊似以前咁,連張sound c ...

但呢d 野唔係無左, 只不過係hidden 左比一般用家之嘛, 好似呢幅圖,
如果真係出confilct , 呢一代連irq 都唔知乜又識唔識solve?

我比較固執, 我玩電腦認為係玩功力, 而唔係鬥錢既.

以前玩腦, 當年一張sound card 起碼要set 3 樣野
1. IRQ,
2. DMA (如果係駁CDROM)
3. ADDRESS
仲未計到midi 跟wave 係用唔同既irq 同埋address 架, 係win95 之後先方便左架咋

呢D 響PROGRAMMING 同埋去理解電腦既基本係絕對會用到,
如果玩過8255, 或者係玩過BASIC 去控制COM/LPT PORT 既話
就唔多唔少要識D....

看完呢本書之後, 可以試試看呢幾本書"art of assembly language" (主力推介dos 版本)
要看過至知道你對電腦既運作會有幾了解架啦
http://webster.cs.ucr.edu/AoA/index.html
佢呢一本雖然係program 書, 但因為寫得assembly 無硬件知識根本就唔得,
所以本書係會教埋例如 led panel 一d 硬件係點樣call , 點樣寫driver 等等......

我經歷過Multimedia年代...

當年剛剛推出CD-ROM drive同Sound Card... 係PC一大突破...

仲好記得當年買了一套Creative所出嘅Multimedia Expansion Pack...

入面有1隻CD-ROM drive,1個Sound Blaster ISA sound card,1對2.0 speakers同幾隻CD...

CD有Encylopedia,Dictionary同一些demo games...