部laser printer 成日都進行calibrating , 其實係做啲咩?

一進行calibrating嘅時候就會有至少2分鐘 , 但唔係好知道為什麼要這樣做, 而且calibrating嘅頻率都幾高下

有沒巴打教下我點解

一進行calibrating嘅時候就會有至少2分鐘 , 但唔係好知道為什麼要這樣做, 而且calibrating嘅頻率都幾高下:h ...
meteoric_ching 發表於 2010-5-3 07:07

係新Printer定係舊Printer?或係淨係而家先係咁?有冇換過碳粉或試過第二隻碳粉?

新買的printer來,  三月尾四月頭買的, 而個情況係買返來到宜家都係咁, 約莫開著一個小時( standby mode )就自己運行一次calibrating

未試過換碳粉或試過第二隻碳粉 ,因為原裝starter kit 暫時未用哂

calibrating係指"校正"喎
你即係話佢會印張紙出黎?
還是你想講佢每個鐘都"搖勺"D碳粉?

部laser printer 成日都進行calibrating , 其實係做啲咩?
一進行calibrating嘅時候就會有至少2分鐘 , 但唔係好知道為什麼要這樣做, 而且calibrating嘅頻率都幾高下

有沒巴打教下我點解
meteoric_ching 發表於 2010-5-3 07:07

新買的printer來,  三月尾四月頭買的, 而個情況係買返來到宜家都係咁, 約莫開著一個小時( standby mode )就自己運行一次calibrating

未試過換碳粉或試過第二隻碳粉 ,因為原裝starter kit 暫時未用哂
meteoric_ching 發表於 2010-5-3 08:02

部 laser printer 是否 Color laser
calibrating 是 清潔 + 對位  
如果覺得 calibrating 嘅頻率 都幾高下 , 可以入 printer Setup , disable auto calibrating

新買的printer來,  三月尾四月頭買的, 而個情況係買返來到宜家都係咁, 約莫開著一個小時( standby mode )就 ...
meteoric_ching 發表於 2010-5-3 08:02

我覺得你等下,等到換第二筒新碳粉睇下係咪咁,如果係,就欏去Check下好過。

which laser printer?

我覺得你等下,等到換第二筒新碳粉睇下係咪咁,如果係,就欏去Check下好過。 ...
momo4321 發表於 2010-5-3 12:06

check 下冇用
依加係software setting 問題

Thx all c hing解答先

回復 4# grxgr

佢做calibrating時候唔會有張紙出黎啊 , 只係部printer 入面自己運行程序
每個鐘都"搖勺"D碳粉?  ---  應該說,我都唔知部printer 攪咩

回復 5# j2g4

係color laser printer 來 , 我諗都應該係個calibrating 嘅頻率比較高