請問,邊隻牌子的 "非AIO" color laser printer好?$3000內

各位ching,你地好呀!~最近本人想買部color laser printer,見到好多唔同牌子,想問下大家下面邊隻牌子好?價錢係三千內啦!~
Brother
Canon
Epson
Fuji Xerox
HP
Lexmark
OKI
Ricoh
Samsung
我係新人,第一次係度發貼,係發貼前都已經search過網,也扒過下文,但係都唔係禁總結到,所以想問下大家的意見!~
可唔可以根據耐用同彩色打印質素來比建議?
唔該曬各位!~

請問,邊隻牌子的 "非AIO" color laser printer好?$3000內
各位ching,你地好呀!~最近本人想買部color laser printer,見到好多唔同牌子,想問下大家下面邊隻牌子好?價錢係三千內啦!~
Brother
Canon
Epson
Fuji Xerox
HP
Lexmark
OKI
Ricoh
Samsung
我係新人,第一次係度發貼,係發貼前都已經search過網,也扒過下文,但係都唔係禁總結到,所以想問下大家的意見!~
可唔可以根據耐用同彩色打印質素來比建議?
唔該曬各位!~
karencha 發表於 2010-8-1 17:26

首選
HP CP1515n 建議零售價 HK$3,288 , 實價 HK$2,950~3,150 , 仲有 超市禮卷 (HK$500~600) 回贈
http://www.price.com.hk/product.php?p=107105

次選
Canon LBP5050N 建議零售價 HK$2,688, 實價 HK$2,430~2,580  
http://www.price.com.hk/product.php?p=107798

回復 2# k2tsang2
唔該曬ching,但想問下,點解呢兩部好?其他牌子唔好嗎?THX!~

回復  k2tsang2
唔該曬ching,但想問下,點解呢兩部好?其他牌子唔好嗎?THX!~
karencha 發表於 2010-8-1 20:28

Laser Printer 首選 HP , 兼容性高 , 炭粉容易找

Canon LBP5050N 同 HP CP1515n 用同一個 Laser engine , 祗是少了 LCD Panel 同 PCL 支援

其他牌子 好的型號 價錢偏貴 ,
價錢平的型號 就唔方便 批評啦
部份牌子 型號 非常冷門 , D炭粉 更加 唔容易找到

回復 4# k2tsang2
哦!~咁cannon抵D!~性價比高D,cannon的color laser printer耐用嗎?易唔易用?
仲有,我係price.com 見到OKI的color laser printer好平,最新那隻都係1688咋!~請問有無聽過呢隻牌子?
http://yokama.com.hk/printer/color-laser

哦!~咁cannon抵D!~性價比高D,cannon的color laser printer耐用嗎?易唔易用?
仲有,我係price.com 見到OKI的color laser printer好平,最新那隻都係1688咋!~請問有無聽過呢隻牌子?

karencha 發表於 2010-8-1 22:24

OKI  -- Dot matrix printer (針機 ) 明牌
在黑白 炭粉機 時代 是 第一隻 用 LED 陣列 代替 laser 束 的技術 出 LED Printer 的

LED 比較慳電 , 但好容易出現 死點(線)
http://www.okidata.com/mkt/html/nf/LEDvsLaser_Flash.html

回復 6# k2tsang2
唔係禁明,LED技術用一個step可以印野,點解反而會易D有死點,但laser要用7個steps,照計唔係易D有delay,易D有死點或者無LED禁準嗎?
唔好意思,問得多左少少!~

回復 7# wawawa
唔該曬!~其實cannon的機易唔易用同埋印出來的野OK嗎?用唔用得代用之類的?THX!~

唔係禁明,LED技術用一個step可以印野,點解反而會易D有死點,但laser要用7個steps,照計唔係易D有delay,易D有死點或者無LED禁準嗎?
唔好意思,問得多左少少!~ ...
karencha 發表於 2010-8-1 23:59

laser 技術  用 單一 laser Diode , 產生一條 光束 , 經 7個steps , 掃瞄出一條 無間斷 ( ______ )的橫線
類似 傳統 的 CRT Mon

LED技術 用數以千計的 LED Diode 組成 陣列 , 直接產生 數以千計光點 連成 一條 接近無間斷 (.......... ) 的橫線
類似 LCD Mon
在 技術 和 工藝 的限制 下 仍會出現 死 LED Diode ( 死點 ) , 解析度  較低