越細越毒.....60%到底有幾吸引??

先睇我第一隻60% keyboard...
係一隻elephant....想不到吧!!
當時買既原因係貪佢細, 因為書檯唔夠大, 所以當時係從實用角度出發
當然, 衣隻keyboard唔計手感, 外觀上我覺得算是不錯, 簡簡單單, 有mac style
而手感就同一般notebook無異

好了, 到用左一段時間後, 衣隻野已經滿足唔到我, 細係夠細, 但係手感一d都唔豐富....
就係咁, 我就開始搵另一個一樣細, 但手感要好既代替品
有要求係好事, 但要求太高就煩了, 花左一段時間去搵一個咁細(60%)既機械/電容軸keyboard,
最後只搵到hhkb pro2, 其真仲有一兩隻mx軸, 不過唔係個樣唔靚就唔知去邊到買....
後來考慮了一段時間, 到底應唔應該用半部iphone4既價錢去買一隻keyboard呢, 結果大家都估到啦...........

先比比大小~~一樣大呀!!

- 唔知點解順豐都寄到落黎....
- 手感同機械軸好唔同, 如果一定要用機械軸黎形容, 我會話係黑+茶軸...
- 一早已有心理準備, 所以一路都冇神化電容軸, 結果係...最愛都係青軸, 不過衣隻都會KEEP

回復 1# majai214

大CHING~神(人)又係你. (魔)鬼又係你~~~ 你甘玩法會毒死成邨人嫁~~

手感同機械軸好唔同, 如果一定要用機械軸黎形容, 我會話係黑+茶軸...
majai214 發表於 2010-9-24 23:06

我覺得似茶軸但回彈同聲音都比較低沈, size無敵但leybout要慢慢習慣.  但好野來既, 盡量搵多D機會用多D, 用耐左感覺又可能會唔同.

又幾靚喎

其實我一直feel唔到電容果個頂級優點
爽係好爽「當我從未用過軸」
我相信佢唔單只講手應咁簡單
其實佢接點係甚麼勁呢?

haha i have black one ,use this one to play game at night is nice

其實我一直feel唔到電容果個頂級優點
爽係好爽「當我從未用過軸」
我相信佢唔單只講手應咁簡單
其實佢接點 ...
風十三 發表於 2010-9-25 01:59

最貴唔一定就係最好手感, 使用無接點電容技術只可以反映Topre用料同做工方面較認真而已.

無接點電容技術並唔係新事物, 相反佢重老過薄膜鍵盤, 1970s代尾出既IBM Model F就已經有使用. Technically來講電容技術其實只係針對觸發方面. Cherry MX軸將觸發同產生手感既部分一體化左, 成日聽見話什麼Cherry軸用黃金接點就係講緊觸發既部分.

同靠金屬接觸比較, 使用無接點電容技術的確有優勝既地方, 但因為成本太貴同專利問題而家已經好少見.

樓主唔應該叫佢電容"軸"

咁realforce keyboard 個塊膠會唔會好似薄膜鍵盤咁易老化,變硬?

咁realforce keyboard 個塊膠會唔會好似薄膜鍵盤咁易老化,變硬?
煙神 發表於 2010-9-25 12:26

相信不會吧, so far都唔見有rf / hhkb用家話有問題, 當然用得多用得耐一定會老化啦, 應該唔會太快吧