弄壞了MX1100的接收器…大家有什麼建議?可能要買新滑鼠

弄壞了MX1100的接收器,請問有沒有replacement可以買?(保養什麼的有沒有我不知道,但單、盒之類都在香港,人在加拿大,有保都無用)
手上有一個Unifying接收器,根據Logitech論壇這裡有人成功把MX1100與Unifying接收器連接上,但是我嘗試的時候得到的結果是「The device you are trying to pair is not unifying compatible. Please use the receiver that came with your device.」
我現在有什麼可以做?有沒有支援MX1100的接收器還可以買?(在加拿大)

如果沒有就要買新mouse了。
還未決定下一個滑鼠該買什麼,但有兩個大方向。方向一︰繼續用人體工學文書mouse。方向二︰買Gaming Mouse。
首先希望各師兄解答有否receiver replacement可以買…沒有的話就可以開始毒我買新滑鼠,$100USD下…
感謝大家!

順帶一提,如果買新mouse最好無線…
見Razer $100下既無線得依個︰http://store.razerzone.com/store ... categoryId.35208800
而Logitech 個G700又正正$99,好肉痛…

唉…希望個Receiver可以換啦…

Update: 多一個問題,如果買有線Gaming Mouse... 我郁個mouse時條線其實易唔易feel到?我係擔心依樣野姐

US 79.99  

順帶一提,如果買新mouse最好無線…
見Razer $100下既無線得依個︰
而Logitech 個G700又正正$99,好肉痛…
...
SamuelNSH 發表於 2010-10-22 17:46

個隻 Orrochi 係藍牙 Mouse, 你要買個藍牙 Adaptor
還有呢隻是 $79.99 USD, 行貨賣緊 HKD $658

Update: 多一個問題,如果買有線Gaming Mouse... 我郁個mouse時條線其實易唔易feel到?我係擔心依樣野姐 ...
SamuelNSH 發表於 2010-10-22 17:53

只要條線無野 Kick 住就無問題的了
還有順帶一提﹐Wireless 多數都有 Lag / 唔夠電 / 接受不良斷下斷下 / 加埋舊電落去後超重 的問題
但係 Wired Mouse 就正常唔會有 Lag / 唔會無電 / 唔會斷線 / 唔洗加舊電落去會輕身 d

如果齋睇呢d 問題也是 Wired Mouse 比較好
只要夠位比條 Mousecord 郁動就可以了﹐正常使用唔會覺條 Mousecord
除非你每一個動作都 1 米長條 Mousecord 就有機會有問題

希望幫到你

只要條線無野 Kick 住就無問題的了
還有順帶一提﹐Wireless 多數都有 Lag / 唔夠電 / 接受不良斷下斷下 / ...
Impure 發表於 2010-10-22 21:09

或者張枱好似我果張咁亂都會kick住~

gaming無線主要有2個問題, 貴同食電, 2樣都接受到就去馬啦~ g700剛剛好arm你~ 個樣同mx1100好似~

呃…大家都一路講新mouse事宜…真係冇方法可以買倒MX1100個receiver單買?

弄壞了MX1100的接收器,請問有沒有replacement可以買?(保養什麼的有沒有我不知道,但單、盒之類都在香港, ...
SamuelNSH 發表於 2010-10-22 16:35

nano receiver係for vx nano果堆mouse, 唔係unifying :p

如果係有問題ge, 寄返來找屋企人整應該ok, 再唔係就可能要上佢官方forum度/email問下有冇得配, 平時外面應該唔會有~

nano receiver係for vx nano果堆mouse, 唔係unifying :p

如果係有問題ge, 寄返來找屋企人整應該ok, 再 ...
Comhk 發表於 2010-10-23 07:11

唉…咁等法真係唔掂 = = 都係買新算
但話說nano receiver依家有冇賣街呢又?