初試機械鍵盤,買 6GV2 作 打機之用 是否合適?

之前一直都有睇開呢到d post,見到好多米王,可惜小弟家貧,實得個睇字!
半年前儲左一排錢,去買左 SS 既 Kinzu 同 4HD,打BC2果然有進步!
所以就有換晒全套既念頭!適逢近日家中個爛鬼無線 Rapoo keyboard 成日食 key!
唔識彈返上黎,就諗住買返個 keyboard,budget 大約 HKD$800 咁上下,
咁就睇左唔少 post,初步鎖定左 SS 既 6GV2 同埋幾個約 500/600 既大陸牌子
因為之前某 post 有 ching 話隨便轉一個 黑軸 keyboard 已經好爽,
想問既係,如果買 Noppoo 果d黑軸 keyboard,會唔會同 6GV2 差唔多?手感又如何?
仲有真係想問下,之前行 SSP 黃金 果d地方都唔係好見有賣 6GV2,到底邊到可以買到?

Noppoo 手感同 6GV2差吾多,除非你一定要所以key無沖突,如果唔係 Noppoo都有8個制無沖突效果,價錢又平d,咁你就容易d買到嘛

Noppoo 手感同 6GV2差吾多,除非你一定要所以key無沖突,如果唔係 Noppoo都有8個制無沖突效果,價錢又平d, ...
darksome 發表於 2010-11-11 17:18

除Noppoo和6GV2外,Ducky 1008都屬平價有NKRO的機械鍵盤

個人推介6GV2  因為我用緊7G 聽到d打字啪啪聲 真係好正 :D 好好手感

回復 4# SSY

SS 7G 係我甘多隻機械鍵盤最中意果隻, 就算我有DECK 都係用緊7G, 因為我係SS 死仕, 忠心於steelseries產品,

回復  SSY

SS 7G 係我甘多隻機械鍵盤最中意果隻, 就算我有DECK 都係用緊7G, 因為我係SS 死仕, ...
sv_sti 發表於 2010-11-12 02:19

咁一於出 6GV2

咁一於出 6GV2
愛德華諾頓 發表於 2010-11-12 07:06

買呢隻野, 鐘唔鐘意一回事, 但係應該係好用ge~

星期六終於出左去買 6GV2,打機超爽
不過 常用鍵 上面d印刷好快污穢晒 ...
可唔可以自己換過晒d制佢?

星期六終於出左去買 6GV2,打機超爽
不過 常用鍵 上面d印刷好快污穢晒 ...
可唔可以自己換過晒d制佢? ...
愛德華諾頓 發表於 2010-11-15 00:58

可以,不過要搵到岩既
似乎鍵帽傾斜幅度唔係通用

可以,不過要搵到岩既
似乎鍵帽傾斜幅度唔係通用
tuyylihk 發表於 2010-11-15 01:03

成 set 換晒拒就可以了~ 最多可能 Ctrl, Enter 個 d 未必岩姐
不過 Ducky 黑同刻應該成 set 都 fit~
講真 6gv2 遇左到時要成 set 換 ga la~ 早 d 換好過