$300內有無咩性價比高ge mouse keyboard 推薦?

我想買套無線mouse 加keyboard. mouse 手感要好,delay少,接受範圍越廣越好!!thx~~

哈哈!就算冇推薦都俾d tips我買果時要注意d咩啦!因為我真係唔係好識邊d叫好,淨係識睇外表好唔好喳!!thx!

哈哈!就算冇推薦都俾d tips我買果時要注意d咩啦!因為我真係唔係好識邊d叫好,淨係識睇外表好唔好喳!!thx ...
victor_tak 發表於 2011-5-31 02:58

原本我打左一篇好長的回覆答你
但係因為按錯制﹐所以呢家篇野無鬼左

所以我都係簡單 d 講番
我自己係一個打機人士﹐所以以下的感覺都係朝呢一方面去講

1) Keyboard 小 Delay 係睇離用離做咩﹐文書還可以﹐打機要睇個人接受能力
    我自己接受唔到﹐其他人可能覺得好正
2) Mouse 小 Delay 唔係無﹐但係只限於 Gaming Mouse
    因為個 Sensor 會長時間比其他推得更加 Powerful﹐USB Wireless 傳輸率也會更加快
    但亦因為這樣﹐浩電量會超高﹐正常 Wireless Mouse 可以涯 1-2 Month
    Wireless Gaming Mouse 短則 4-5 鐘玩完﹐長則 7-8 鐘﹐文書的話可以用十幾個鐘
    打打下機無電要換電亦都係一個問題
    重量亦都係另一個問題

無線 Keyboard + Mouse, 手感要好, delay少, 接受範圍越廣越好
呢幾樣已經差不多無可能同一時間出現﹐仲要 $300.....

一個似樣的 Keyboard
我會揀機械軸
1) 可以選擇 USB/PS2 頭
2) 可以因自己鐘意的手感去揀軸心
3) 亦可以配自己覺得順眼的 Keycap
雖然唔係 Wireless, 但係手感/Delay 呢樣野已經話解決左
Wireless 差不多一定係簿膜 Keyboard, 手感一定差過機械軸

一個好的 Mouse 應該系要手感岩自己﹐重量﹐手指擺位都係最主要的
其次就係 Sensor 的穩定同準確性

以上呢兩樣都係要經過自己去親身試過先知道好唔好用的
Keyboard 我自己就比唔到更加對 Wireless 的意見
因為我個人用過 Wireless Keyboard 離打 Game
Delay 同成日長按會特然斷一斷﹐已經令到我唔會再用 Wireless Keyboard 去打機

Mouse 我可以有 d 建議﹐但如果 Ching 你隻 Wireless Mouse
手感要好, delay少﹐仲要平的話﹐都係個句﹐睇你用途同接受程度去度邊
所以 Ching 你應該問下你自己﹐你套 Keyboard + Mouse 用途係咩?

好多人有一個想法﹐就係 Keyboard + Mouse 一套頂多值 $200-300
再多的都會話你痴線﹐我的答復永遠都係一樣
你有幾重視用 Keyboard + Mouse 對住部電腦的時間?

Wireless Mouse 接受範圍大家差唔多的
$300 可以揀以下
1) 有 Delay
2) 手感唔好兼樣衰

如果你真係覺得 無線 Keyboard + Mouse, 手感要好, delay少, 接受範圍越廣越好仲可以 $300 做到的話
我諗你應該明白點解你個 Post 開左一日都無人答你

Ching 你考慮下你自己覺得 Keyboard + Mouse 對你自己有多重要﹐我先再幫你介紹吧
同埋你係文書用定係打機用?

點知打打下又變番這麼長的回復

原本我打左一篇好長的回覆答你
但係因為按錯制﹐所以呢家篇野無鬼左

所以我都係簡單 d 講番
我自己係一 ...
Impure 發表於 2011-5-31 04:08

多謝你的回覆及詳細的分析,我又吾需要好pro打機果種,delay我諗都可以接受到,因為我之前用過d百拎蛟果d,都吾系太覺delay。但手感系最concern,不過呢樣應該要落場自己試。thx yr help!!

太執著又唔係好事, 如果300蚊到, 平價gaming mouse 是有.
razer Abyssus 同SS Kinzu 都係250左右

太執著又唔係好事, 如果300蚊到, 平價gaming mouse 是有.
razer Abyssus 同SS Kinzu 都係250左右 ...
akgicy 發表於 2011-5-31 11:44

HAHA,,,甘我又吾系甘執著..ok . thx. 我抄低個型號再落場睇下!! thx your comment!

HAHA,,,甘我又吾系甘執著..ok . thx. 我抄低個型號再落場睇下!! thx your comment! ...
victor_tak 發表於 2011-5-31 11:58

如果想要隻好的 Wireless Mouse
個人建議可以睇睇 Logitech G700/M950
呢兩隻雖然會 Overbudget, 但係係我用過那麼多 Wireless Mouse 離講
算係最好的一兩隻
當然啦~ 都係建議 Ching 你親身落場試下

呢兩隻雖然會 Overbudget, 但係係 ...
Impure 發表於 2011-5-31 12:13

OKOK~~其實over少少都ok~,但超過500就吾好啦!! thxx

呢兩隻雖然會 Overbudget, 但係係 ...
Impure 發表於 2011-5-31 12:13

多謝你的推介!!    睇左啦!!淨系mouse都over 500....對我黎講太貴....thx

手大既話Razer DeathAdder係一個好選擇,
不過over筆直,淘寶買會平少少,手細既話SS Kinzu都唔錯~