[開箱] KBT Race 青軸白燈 (改燈) (有圖) + 防塵蓋

KBT Race - Otome-5465S.jpg

話說女友本身試過用KBT Race紅軸, 覺得紅軸手感唔錯, 而且佢好鍾意果兩粒松鼠同松果keycap

今日同女友落地獄玩下, 諗住睇下遲D去台灣買filco應該要邊隻軸啦...
點知...

就睇中左呢隻 KBT Race青軸白燈啦

KBT Race - Otome-5467S.jpg

其實女友有比較過Leopold FC500R 同 Ducky 9008S, 不過最後都揀左Race... 原因如下:
1. 佢鍾意有燈
2. 9008S前面太高, 對手細既女友唔太適合, 反而Race面前果排夠矮, 同時後面又夠斜, 最o岩佢手形
3. 松鼠比鴨仔可愛
KBT Race - Otome-5489S.jpg

點解揀青軸?
1. 唔like茶軸
2. 黑軸太重
3. 青軸D撻撻聲好正, 手感好
4. 用左一排既紅軸變得好平凡
KBT Race - Otome-5528S.jpg

但係佢又嫌Race白燈太寡, 所以就拜托魔鬼sir換燈
仲將spacebar個綠軸改埋做青軸... (嫌綠軸重 )

同場加映: Android鍵帽, 鬼鍵帽, 綠軸一粒 等
KBT Race - Otome-5487S.jpg

開燈 (WASD模式)
KBT Race - Otome-5497S.jpg

燈全開
KBT Race - Otome-5531S.jpg

KBT Race - Otome-5521S.jpg

KBT Race - Otome-5516S.jpg

註: 因電壓問題, 如果無打算飛線或者改電阻, 可以同白色LED一齊用既只有綠色同藍色

總之女友好滿意, 真係好多謝魔鬼SIR 最後希望KBH順利誕生, 快D有得玩KBH
KBT Race - Otome-5534S.jpg

最後用硬卡紙整埋個防塵蓋

背面出線位

話說女友本身試過用KBT Race紅軸, 覺得紅軸手感唔錯, 而且佢好鍾意果兩粒松鼠同松果keycap

今日同女友落地 ...
raisin 發表於 2012-4-9 21:22

改咩位做咩色先,如果效果唔錯,我可能又會玩下

改咩位做咩色先,如果效果唔錯,我可能又會玩下
wonghoyat 發表於 2012-4-9 21:23

英文字母 -> 綠
不過QWER -> 藍
1234 -> 綠
Fn, Win key -> 藍

遲D po 圖

英文字母 -> 綠
不過QWER -> 藍
1234 -> 綠
Fn, Win key -> 藍

遲D po 圖
raisin 發表於 2012-4-9 21:26

覺得會有D唔協調ge感覺

覺得會有D唔協調ge感覺
wonghoyat 發表於 2012-4-9 21:37

睇實物唔錯 好過全白燈
至於D燈色點排, 真係睇師兄既創意啦 不過白色只可以同綠/藍混色

睇實物唔錯  好過全白燈
至於D燈色點排, 真係睇師兄既創意啦  不過白色只可以同綠/藍混色 ...
raisin 發表於 2012-4-9 21:45

改電阻先可以混其他色,好煩
但係始終覺得一排有幾粒唔同色怪怪地
見仁見智啦,我就唔會好似你gum排D燈

改電阻先可以混其他色,好煩
但係始終覺得一排有幾粒唔同色怪怪地
見仁見智啦,我就唔會好似你gum排 ...
wonghoyat 發表於 2012-4-9 21:56

我同女友都鍾意撞色
再唔係清少少, 剩係37key位改色都OK

點解揀青軸?
1. 唔like茶軸
2. 黑軸太重
3. 青軸D撻撻聲好正, 手感好 
4. 用左一排既紅軸變得好平凡

一模一樣...

我同女友都鍾意撞色
再唔係清少少, 剩係37key位改色都OK
raisin 發表於 2012-4-9 21:58

我自己ge選擇姐,每個人審美眼光都唔同。
淨系改37都ok,但係我就會改埋上下左右,個人感覺會好D

我自己ge選擇姐,每個人審美眼光都唔同。
淨系改37都ok,但係我就會改埋上下左右,個人感覺會好D ...
wonghoyat 發表於 2012-4-9 22:00

我講漏左方向鍵, 改埋藍色

通常D 37 key set 唔係都包埋方向鍵?