電視卡/USB

有張用左成十年既AVerMedia A750 PCI-E電視卡,係舊機用一直無問題(i7-2600, Intel Z68底板, Win10 64bit),一上新機(i7-7800X, Asus TUF X299 Mark1, Win10 64bit)就無法使用,已排除被disable既PCI-E插槽,driver同軟件都係原來用緊既。會係塊板太新唔支援舊硬件?如果係依家仲有無邊度有TV tuner USB賣?

有張用左成十年既AVerMedia A750 PCI-E電視卡,係舊機用一直無問題(i7-2600, Intel Z68底板, Win10 64bit) ...
Man@MFHK 發表於 2017-7-30 12:20

可能係板問題

有張用左成十年既AVerMedia A750 PCI-E電視卡,係舊機用一直無問題(i7-2600, Intel Z68底板, Win10 64bit) ...
Man@MFHK 發表於 2017-7-30 12:20

唔好買USB電視卡, 轉台好慢

唔好買USB電視卡, 轉台好慢
macis 發表於 2017-7-30 12:54

尋日落黃金,想搵張TV Tuner card或USB都無。
搵USB係諗住兼容性好D,慢就預左

尋日落黃金,想搵張TV Tuner card或USB都無。
搵USB係諗住兼容性好D,慢就預左 ...
Man@MFHK 發表於 2017-7-30 12:59

Jumbo 有,可去睇睇

Jumbo 有,可去睇睇
macis 發表於 2017-7-30 12:59

哈哈,部新機就係海鮮坊砌,早知幫襯埋……
不過佢張價表都唔係樣樣都有貨

哈哈,部新機就係海鮮坊砌,早知幫襯埋……
不過佢張價表都唔係樣樣都有貨 ...
Man@MFHK 發表於 2017-7-30 18:39

係呀,而家選擇唔多。。。少咗人睇電視??

係呀,而家選擇唔多。。。少咗人睇電視??
macis 發表於 2017-7-30 18:40

直插芒睇既電視盒反而仲有,可能係少人用電腦睇電視……
等我仲整張GTX1050諗住幫張電視卡硬體加速,雖然剪片做preview都有用

直插芒睇既電視盒反而仲有,可能係少人用電腦睇電視……
我仲特登整張GTX1050諗住幫張電視卡硬體加速,雖 ...
Man@MFHK 發表於 2017-7-30 18:49

睇電視A卡比N卡好

睇電視A卡比N卡好
macis 發表於 2017-7-30 18:50

我對A牌一直有成見,如果唔係我都出Ryzen
可能Ryzen就會用得返張卡