[操作疑難] 巿面有無「USB 無線 延長器」之類的產品呢?

巿面有無「USB 無線 延長器」之類的產品呢?

家中電腦有個穿線的問題,突然諗,巿面有無產品係「usb 無線 延長器」,例如:.......
原本:滑鼠<插 USB 線>電腦
構想:滑鼠<無線接收器>  ..... <無線接收器>電腦

唔知有無呢類產品呢?定係有、我唔識打 KEYWORDS 呢?
求各大大指教

行rj45嘅見得多, 無線嘅我未見過

via HKEPC Reader for Android

淘X search "USB 無線 延長器"睇睇

淘X search "USB 無線 延長器"睇睇
lnchu 發表於 2018-2-1 21:51

就係搵過無,先上嚟請教

家中電腦有個穿線的問題,突然諗,巿面有無產品係「usb 無線  ...
dearkaki 發表於 2018-2-1 17:10

單純係咁嘅話,直接用無線Mouse唔得?

滑鼠唔洗用電嫁?

滑鼠唔洗用電嫁?
戀人未滿 發表於 2018-2-2 10:25

唔知呀,咁接收器本身應該要用入電池既

但問題係,坊間唔知有無呢類產品呢?

唔知呀,咁接收器本身應該要用入電池既

但問題係,坊間唔知有無呢類產品呢? ...
dearkaki 發表於 2018-2-14 15:32

有樣野叫Wireless USB Hub
PC裝個軟件就可以用到D USB裝置

家中電腦有個穿線的問題,突然諗,巿面有無產品係「usb 無線  ...
dearkaki 發表於 2018-2-1 17:10

樓主你要「USB 無線 延長器」有咩用途?
你話
家中電腦有個穿線的問題

咁你係屋企太大,間房離router遠,有幾塊墻擋住,收唔到WIFI嘅話,建議用home Plug,經電線傳輸訊號,咁就減少拉線。用WIFI 延長器(Access Point/ Repeater) 網速得原來嘅一半,唔建議用。