【彩色,雷射,多功能】求推薦無鑊氣而有平價耗材的機。

最近幾年死左幾部噴墨機,由於少用,經常塞墨頭,所以打算換部三合一彩雷。

本身唸住買Xerox CM225FW,點知爬文發現XEROX全部S-LED系列要加"載體",而且鼓冇得換,似乎鑊氣重。
Xerox唔得,就望望 HP MFP M177 fw,點知連print word檔都會死機,鑊氣嘆為觀止。
Brother MFC-9330CDW 無見到大問題,淘寶亦有耗材,但據說列印品質差,有橫條紋路。
SAMSUNG 極少人討論,淘寶耗材少,都係敬而遠之。

宜家研究緊 HP M277DW,Canon MF628Cw。暫時未見到鑊氣。

有無CHING已經穩到無鑊氣而又有平價耗材的機,求分享。

如果印得少,就不要買彩色 laser

公司以前入過一部hp
結果tonner 太貴$600*4, 計成本, 比inkjet重要貴

之後走去買連供ink  printer
部機先$1000, 平均用2年
一年印200張上下

而黑白用 laser, 一部$2000元的hp DNF,(雙面, network, fax)
另外一部單面 $1000

平均用到5年
print野又快過彩色

如果印得少,就不要買彩色 laser

公司以前入過一部hp
結果tonner 太貴$600*4, 計成本, 比inkjet重要貴

之 ...
madebyp90 發表於 2018-2-8 09:39

彩唔彩色同印得多唔多無關
有需要印color的話, 黑白有幾好都冇用

to樓主, 其實平機來來去去都係Xerox/Brother
要質素就Xerox, 唔要就Brother, 冇乜好選擇
其他牌子你想搵碳粉都唔易

彩唔彩色同印得多唔多無關
有需要印color的話, 黑白有幾好都冇用

to樓主, 其實平機來來去去都係Xerox/Br ...
KinChungE 發表於 2018-2-8 10:00

1) 彩色laser不同inkjet, 你每印一次黑色
係另外4個 toner 一樣有損耗
因為係一次過走哂4/5個 感光鼓

2) toner 係會過期, 你完全唔用彩色都好, 放得3-4年,一樣會byebye

所以要考慮清楚

1) 彩色laser不同inkjet, 你每印一次黑色
係另外4個 toner 一樣有損耗
因為係一次過走哂4/5個 感光 ...
madebyp90 發表於 2018-2-8 10:13

樓主講果D機種, 基本上3-4年部機都扔得
所以唔用3-4年過期係好正常, 唔需要理

基本上呢D機, 就算drum唔壞, 都會有D其他毛病, 例如入唔到紙/jam

樓主講果D機種, 基本上3-4年部機都扔得
所以唔用3-4年過期係好正常, 唔需要理

基本上呢D機, 就算dru ...
KinChungE 發表於 2018-2-8 10:14

而家出街印彩色, 約$5-10
如果印得少彩色,不如比人印

我同過幾間公司,由租大機->家用細機
印得最多個間玩具公司, 計過都係分拆 ink+laser
平過玩s-led 彩色(平均1年多D就bye bye)

單色printer
平均可用5-10年
15年重末死的,我也見過

s-led個缺點係3-4年就bye bye
號稱約12000頁(平均4000-5000就bye bye)

不過我見唔少sled機
一次過print30-40頁就會 overheat而熱死

平係有代價

我有客,貪平買sled機放公司
有入紙/fax, lan/wifi先$999

不過1.5年就jam紙

最後都係買回hp(以前貴,近年平左好多)

單色printer
平均可用5-10年
15年重末死的,我也見過

s-led個缺點係3-4年就bye bye
號稱約12000頁(平均4000 ...
madebyp90 發表於 2018-2-8 10:34

1. S-LED號稱係50000頁
2. 以前我S-LED一印200-300張都未試過overheat
3. $999 1.5年jam紙, 年年換部新都冇所謂啦, 另外HP唔見得質素好好

1. S-LED號稱係50000頁
2. 以前我S-LED一印200-300張都未試過overheat
3. $999 1.5年jam紙, 年年換部新都 ...
KinChungE 發表於 2018-2-8 10:51

https://www.fujixeroxprinters.co ... ocuprintcp225w.aspx
1)最新彩色是30000 page or 5年,當年是12000
2)我當年印一本書,500頁,頭30頁好正常
40頁上下速度大減, 張紙已經不是直
Overheat過後,印出來的質數大減(那部是單白mpf only)

3) hp已經開始感光股 同 炭粉 兩件
同bother一樣
C/p大減,冇必要買佢

不過未代一件過的m26, c/p重算ok,因為代用平

S led如果不是print來掃bar code,係完全冇問題
平hp $500-1000

但我要print來for bar code
Sled係會掃不到

1)最新彩色是30000 page or 5年,當年是12000
2)我當年印一本書,500頁,頭30頁好正常
40頁上下速度大 ...
madebyp90 發表於 2018-2-8 11:26

40頁後速度大減, 唔係因為過熱
而係fuji xerox機設計特別, 要專登響粉盒吸粉落機內reversior, 要停左print先吸, 吸完先可以繼續print
你會聽到D嘈既摩打轉動聲, 就係吸粉
如果用代用粉, 佢吸完覺得D粉深度唔夠, 佢會扔出去做廢粉再吸, 更加慢
唔可以一邊print一邊吸