新LADDA AA&AAA充電池(啡皮)轉咗做MIC[附MIC版開箱]

題外話:
某forum有用戶未經我授權盜用我拍攝嘅圖片,盜圖post鏈接:
(該forum管理員收到投訴電郵後已刪除此post,但盜圖用戶“nexus5”冇事
bbs.mydigit.cn/read.php?tid=2313808
圖片來源:(我嘅post)
www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2414164
在此提醒各位親愛的內地網友,請尊重原創內容,轉載我一切圖文之前請先取得我同意。盜圖狗不配上網,謝謝。

——————

九龍灣megabox ikea,AA全數換曬MIC,AAA仲有少量MIJ,不過見到MIC同MIJ已經擺埋一齊,大家買嗰時注意一下。暫時未知係咩廠代工,如果係BPI/BYD呢啲都好,萬一係其他垃圾品牌,咁就……

我自願做白老鼠,買一排MIC嘅AAA電試下,希望冇伏啦。
(點擊查看大圖)

返到屋企我再影埋開箱,到時影埋啲details,大家可以根據啲details估下係邊間代工廠代工。

——————
(轉載前必須得到本人同意)
點擊查看大圖:

MIC版包裝背面:

MIJ版包裝背面:

MIC版包裝依然有“太陽能預充電”嘅logo,有可能只係改成panasonic內地廠代工?

對比過BPI嘅電,兩者冇相似特徵,正極排氣孔設計唔一樣,BPI代工嘅可能性較低。
BYD嘅正極排氣孔都唔係咁設計……剩翻嘅可能就係GP或者panasonic內地廠?

(未經同意嚴禁轉載)

wait for your details

如果要用唯有比多幾廿蚊買白電
ps: 啡電AA, AAA 仲有各一排後備

回覆 3# Once

咁嘅話好似去鴨寮街買eneloop仲抵啲 普通版eneloop容量少一啲,但充電循環次數多好多。(對比白色LADDA)

有冇測試
最基本測下電量都好

回覆 5# mfchan

大牌子一般唔怕誇大容量,只怕用耐咗容量衰減會比較嚴重
    (冇測試容量工具嘅我冇得測

回覆  Once

咁嘅話好似去鴨寮街買eneloop仲抵啲 普通版eneloop容量少一啲,但充電循環次數多 ...
hk133 發表於 2019-2-25 22:52

唔識分正版/老翻eneloop
如果買eneloop 我會amazon 買日版算

唔識分正版/老翻eneloop  
如果買eneloop 我會amazon 買日版算
Once 發表於 2019-2-26 05:45

早兩日買左 pro 版 eneloop AA size盛惠95蚊4粒

唔知真定假

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

早兩日買左 pro 版 eneloop AA size盛惠95蚊4粒

唔知真定假

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0) ...
tompkyou 發表於 2019-2-26 09:34

I would buy Fujitsu $98

回覆 7# Once

最明顯特徵,正版eneloop正極嘅“圓”頭其實唔係好圓,有少少似四方形。不過唔知山寨貨會唔會已經仿冒到呢個特徵……