[測試] 【超多圖】BPI&BYD Ni-MH AAA充電池開箱&Ni-MH充電池測試

測試開始update,轆落去1#後半部分睇啦。
買咗咁多電池同埋新充電器,又係時候回下血……大家得閒去交易區睇下,有心就支持下啦……

—————
BPI AAA充電池:
16.5人仔四粒,幾抵玩
(圖床有啲問題,都係upload壓縮圖片啦......)

————
BYD(比亞迪) AAA充電池:
48人仔有10粒,對比BPI都算抵玩。
買佢主要係因為見到大陸嗰邊都幾多好評,而且話曬係大公司,應該足料。

紙皮盒包裝,睇落比較環保?

QC PASS嘅印章睇落應該係人手蓋印。
2018年7月生產,唔算新鮮。

打開之後,裡面嘅電池仲有塑封包裝。

電池外皮設計有啲似panasonic evolta充電池......
但panansonic係佢地嘅合作夥伴,冇理由照抄?
而且咁啱佢同evolta一樣,都係800mAh......開始懷疑evolta會唔會係BYD貼牌......

電池正負極特寫。

對比BPI,BYD嘅電池外皮印刷冇咁清晰......
————

容量測試就當然唔係只測試佢一個啦,
今次測試嘅電池包括:
BPI AAA充電池,標示容量900mAh
IKEA LADDA AAA充電池(MIC),標示容量500mAh
LITELONG力特朗 AAA充電池,標示容量900mAh
Doublepow倍量 AAA充電池,標示容量900mAh

測試工具:一把小USB風扇以及一個用AA電嘅emergency charger(加啲嘢令佢放得入AAA電)將電量耗盡。佢地冇咩特別,只係風扇低於0.5V電壓都識得轉,charger低於0.5V電壓都繼續output咁囉…… 充電嗰時用soshine嘅充電器測量充入電量。

測試工具全家福:

(由於測試結果似乎唔準確,為免誤導他人,決定刪除,遲啲用專門測電池電量嘅工具再測過)

update:買咗nitecore um2,諗住有得測內阻,點知一直都見佢冇show內阻資料出嚟,搵咗好耐網上資料先發現um2係冇測量內阻功能 遲啲放二手……

買咗XTAR ET1同埋NITECORE UM4,終於可以開始測試。
ET1用嚟測試電池實際容量,
(ET1測量方式:先充滿電,再用低電流放電,再充滿電,最後顯示結果)
UM4用嚟測試電池內阻。
(UM4係放入電池後即刻顯示測試結果,電池擺放方式會影響測量數值,因此內阻數值並不準確,僅供比較各電池內阻差異)

今次測試嘅電池:

組別A(最平):
LITELONG力特朗 AAA充電池,標示容量900mAh
Doublepow倍量 AAA充電池,標示容量900mAh

組別B(香港買到):
IKEA LADDA AAA充電池(MIC),標示容量500mAh
GP recyko+ AAA充電池,標示容量650mAh【新增】

組別C(大陸名牌,出名足料):
BPI AAA充電池,標示容量900mAh
BYD AAA充電池,標示容量800mAh【新增】

測試之前講明先,Ni-MH電池同鋰電池(即係手機電池)唔同,
Ni-MH充電池有“最佳狀態”,呢個係鋰電池冇嘅。
具體係點?即係當充電循環次數達到100-200次嗰時,
電池嘅容量可能會由1000mAh提升到1100mAh。
所以見到電池實際容量小於標示容量都唔使驚,
咁可能只係廠商選擇咗標示電池嘅理論最大容量,並非報大數。
(不過其實通常都係報標準容量,好似eneloop咁 但報最大容量都唔算係虛報,話曬都係事實)
不過“最佳狀態”唔會令300mAh嘅電池變成有900mAh容量。(特指某兩個品牌)

-------------------------------
首先睇下組別A,
第一個比賽項目係實際容量測試,
doublepow同埋LITELONG都係出咗名容量報大數,到底實際係點?

最早泄......最早完成測試嘅係doublepow(CH1嗰粒),容量得242mAh。

LITELONG(CH2嗰粒)好過doublepow少少,不過都係垃圾,容量只有268mAh。

內阻測試,數值我諗應該係唔準確,實際應該冇咁大內阻,大家用嚟比較下不同電池嘅表現就算啦。

兩粒doublepow電池(slot 1&3)嘅內阻數值分別係222同埋209。

兩粒LITELONG電池(slot 2&4)嘅內阻數值分別係151同埋199。

組別A兩個測試嘅結果都係LITELONG更佳,
LITELONG成為組別A冠軍! (雖然只係相對冇咁廢......)
-------------------------------------
組別B:

第一個比賽項目係實際容量測試,

IKEA LADDA(MIC)最先完成測試,實際容量係571mAh,表現幾好。

GP Recyko+實際容量係705mAh,一樣係大於標示容量。

然後又係電池內阻測試,都係嗰句,內阻測試嘅結果唔準確,只係for compare to others。

GP Recyko+(slot 1&2)嘅內阻數值分別係190及146。

IKEA LADDA(MIC)(slot 3&4)嘅內阻數值分別係184同167。

兩個都勢均力敵!

-------------------------------------
組別C:
國內兩大口碑最好嘅Ni-MH電池品牌,到底結果會係點?

BPI實際容量係835mAh,睇嚟係標示理論最大容量,所以實際容量略小於標示容量。

BYD實際容量係760mAh,應該都係標示理論最大容量,不過測試結果比較接近標示容量。

又再係電池內阻測試,又係嗰句,內阻測試嘅結果唔準確,只係for compare to others。

BPI(slot 1&3)嘅內阻數值分別係102以及120。

BYD(slot 2&4)嘅內阻數值分別係153同埋123。

為咗確認多次,BPI同BYD會再進行一次容量測試。
目前睇嚟BPI表現更好,內阻表現比BYD好啲。

統計:
(電池  /  標示容量  /  實際容量 / 容量百分比 /  內阻數值)
LITELONG力特朗 / 900mAh / 268mAh / 29.8% / 151,199
Doublepow倍量 / 900mAh / 242mAh / 26.9% / 209,222
IKEA LADDA / 500mAh / 571mAh / 114.2% / 167,184
GP recyko+ / 650mAh / 705mAh / 108.5% / 146,190
BPI倍特力 / 900mAh / 835mAh / 92.8% / 102,120
BYD比亞迪 / 800mAh / 760mAh / 95% / 123,153

容量最大:BPI倍特力(835mAh)
實際容量大於標示容量最多:IKEA LADDA(+71mAh,+14.2%)
實際容量表現最差&虛報容量最嚴重:Doublepow倍量(242mAh,26.9%)
內阻最低:BPI倍特力(最低102,最高120)

——————————

俾BPI、BYD、doublepow同埋LITELONG多一個機會,測多一次容量,佢地會唔會成功翻身?

BYD另一粒電池測到容量係788mAh,更加貼近標示容量,成功翻身。

BPI另一粒電池測到容量係821mAh,容量仲細咗,翻身失敗。

LITELONG另一粒電池測到容量係298mAh,比之前測試嗰粒多30mAh,不過依然係嚴重報大數,翻身失敗。

doublepow另一粒電池測到容量係256mAh,比之前嗰粒凈係多14mAh,繼續做倒數第一,翻身失敗。

反正都係試,咁就順便試埋以前買落嘅MINISO充電池啦。
一次過測試佢地嘅AA(5號)同埋AAA(7號)電池,睇下容量有冇報大數。

首先係標示容量為600mAh嘅MINISO AAA充電池,

測試容量結果係670mAh,冇報大數,仲報細咗添。

跟住係標示容量為1600mAh嘅MINISO AA充電池,

測試容量結果係1311mAh 一粒足料一粒唔足料,似乎有啲古怪?

去到呢度,測試就結束啦,多謝大家觀看。
日後有機會嘅話,我可能會測一下我手頭上嘅18650鋰電池。

**聲明:以上測試結果僅供參考,測試儀器或有誤差。**

16.5人仔四粒,幾抵玩
(點擊查看大圖)

————

容量測試就當然唔係只測試佢一個啦,
今次 ...
hk133 發表於 2019-2-26 23:29

倍量應該都係同力特朗同級㗎喎。

仲有,師兄14.9係AAA嘅價啊?
咁AA電池又係咩價?

回覆 2# mdws2002

宜家顯示已經充咗1800+mAh,仲充緊電……應該係充電器測量電量唔準確?都似係放電放得太盡,搞到充電嗰時內阻大,overheat搞到充唔入電?摸到粒電好熱,用風扇吹下佢先……
(點擊查看大圖)

不過見大陸嗰邊有人講倍量似乎開始“從良”,新款電標示600mAh實測750mAh,reference link:https://post.m.smzdm.com/p/ax085z6d/

回覆 3# mdws2002

AAA 900mAh 16.5人仔
    AA 2400mAh 29.4人仔

回覆  mdws2002

宜家顯示已經充咗1800+mAh,仲充緊電……應該係充電器測量電量唔準確?都 ...
hk133 發表於 2019-2-27 01:21

從良?假像嚟嘅啫。
起碼都要好似BPI咁,有多無少,先叫從良啦。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

回覆  mdws2002

AAA 900mAh 16.5人仔
    AA 2400mAh 29.4人仔
hk133 發表於 2019-2-27 01:27

都真係唔平啦。成七個幾人仔一粒。
換算返港紙連埋運費計,即係都差唔多$10/粒。
$40/Pack。

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

都真係唔平啦。成七個幾人仔一粒。
換算返港紙連埋運費計,即係都差唔多$10/粒。
$40/Pack。

via HKEPC  ...
mdws2002 發表於 2019-2-27 02:58

AAA就抵玩,大概5蚊/粒。AA嘅價對比行貨eneloop算係平,對比GP(散貨場Recyko 1300mAh 300次充電循環 $39四粒)就更加係超值。

AAA就抵玩,大概5蚊/粒。AA嘅價對比行貨eneloop算係平,對比GP(散貨場Recyko 1300mAh 300次充電循 ...
hk133 發表於 2019-2-27 07:30

雖然個價對比香港一眾充電池都仲係叫平。(鬼叫香港你要幫手交租咩。)
但係對比當初,用呢個價已經可以買到粒AA 2100mAh嘅人嚟講,內心感受係已經貴咗一大截……

我都淘左BPI 彩裝 AAA 20粒 78人仔
AA 留返去日本 買富士通