[開箱] 散貨場賤賣嘅Westinghouse Ni-MH充電池開箱+測試

散貨場又一次賤賣Ni-MH充電池,
今次慘遭賤賣嘅品牌係westinghouse,參數上吊打同樣喺散貨場賣緊嘅GP recyko+,
但價錢反而更加低,可以同recyko講bye bye啦。

Westinghouse呢兩款充電池都係MIC,充電循環次數最高可達2000次。(GP recyko綠電得300次)
背面底部寫住“查詢資訊請聯繫Camelion Battery Co., Ltd.”,應該係Camelion代工。
AAA 800mAh賣緊25蚊,AA 2100mAh賣緊39蚊,仲平過IKEA LADDA啡電。

電池正負極特寫,可以估下係邊間廠代工:
(電池外皮包埋負極邊位,我個人唔多鐘意呢種設計,因為有機會影響充電)

又到測試時間,今次日版第四代eneloop陪跑。

標示最低容量係750mAh嘅eneloop(用咗N次),測試結果係740mAh,屬於誤差範圍內,應該足料。

標示容量係800mAh嘅Westinghouse AAA電(全新),測試結果得700mAh......
測多兩粒睇下點先......都有可能係擺得耐,容量衰減所以咁......
之後再測多兩粒睇下結果會點。

我覺得都買得過嘅,25蚊四粒,買一兩排試下都好,大牌子應該唔會用幾次就打柴掛?

——————————
再測試另外兩粒,睇下結果係點。

結果分別係724mAh同725mAh。
測試容量達到標示容量嘅90%,可以認定佢係冇虛報容量,買得過。

哇, 你日日行雜貨店o架?
今日有落深水埗我都冇去.

勁獅王代工都好啲.
不過我宜家主力買富士通, 靚仔又係真三洋

回覆 2# madcc

得閒就會去行下,因為有時佢地有平貨都唔會喺fb post,費事走寶。

用過呢隻,真係好過GP recyko電。

回覆 4# comicsshk

散貨場啲GP電註定做死貨,同樣價錢GP電容量少大約一半(1300mAh vs 2100mAh),充電循環次數差成幾倍(GP 300 次vs westinghouse 2000次),真係搵鬼買GP。

thanks i buy tomorrow

散貨場又一次賤賣Ni-MH充電池,
今次慘遭賤賣嘅品牌係westinghouse,參數上吊打同樣喺散貨場賣緊嘅GP recyk ...
hk133 發表於 2019-3-9 02:04

師兄買買埋埋,屋企都唔少充電池喎………

回覆 7# mdws2002

有平咪買囉,囤定啲貨就唔驚第時又漲價啦……

勁獅王造既就免啦。以前買個佢D自家品牌低自放電,走電走到飛起。

via HKEPC Reader for Android

勁獅王造既就免啦。以前買個佢D自家品牌低自放電,走電走到飛起。

via HKEPC Reader for Android ...
raymondchan338 發表於 2019-3-18 09:55

佢呢個有寫放1年都keep到90%電,應該唔怕?總之好過GP電就得啦……