[操作疑難] SD卡貴MICRO SD卡1倍,我用卡套得唔得?

相機張SD卡壞左,同容量下MICRO SD + 卡套平好多,想問下用SD卡有什麼優勢?

用卡套成日有好多小問題例如突然間讀唔到張卡

成已經用左好多年,冇問題,我求其用一張轉套!

via HKEPC Reader for Android

除了 N 年前買相機時用過一張跟機送的 16MB 大 SD Card 之外(只係最初試相機時用過幾次),之後一直係用 TF/Micro-SD 加大 SD Card 套。從來不覺有問題。

不過,因為無認真係相機上用過大 SD Card,所以亦不清楚大 SD 究竟有什麼實際好處。

makx 發表於 2019-8-27 01:04

用大卡難道就唔會?

除了 N 年前買相機時用過一張跟機送的 16MB 大 SD Card 之外(只係最初試相機時用過幾次),之後一直係用 TF/ ...
C_Law 發表於 2019-8-27 18:01

之前試過用卡套,成日都話讀唔到張卡,要抽插一次先得,所以都係用返大卡好啲

makx 發表於 2019-8-27 01:04

It happens!  Once a while (not frequent), my GM1 cant read the sandisk extreme pro microsd.  I need re-insert the card.

但大卡同細卡雖然都係標UHS-I,大卡多數會穩定唔少,特別係用係連拍方面。

相機張SD卡壞左,同容量下MICRO SD + 卡套平好多,想問下用SD卡有什麼優勢?
ricky1982 發表於 2019-8-27 00:05

睇你插係乜機

我試過係 p牌 dv cam

只可以用 sd卡

Micro sd + adapter 係一定認唔到

工業級別 SLC MLC
一般消費級別 TLC

MicroSD 都有 MLC 一樣係貴好多