印支票

邊款打印機好,唔該。

邊款打印機好,唔該。
cat6 發表於 2019-9-10 00:37

其實什麼printer都得﹐只係當係信封就可以。

我以前做法 (HP inkjet﹐前面底入紙﹐回捲在前面出紙)﹐就係用個excel file 設定好不同欄位闊度及高度﹐配合番個支票位置﹐一次OK後就每一次都會正確無誤。

如果純粹只需印銀碼大寫﹐直接google search "印支票機"﹐簡單方便。

https://freechequewriter.com/download/cheque-writing-printing-software-for-hong-kong-banks

via HKEPC Reader for Android

我以前做法 (HP inkjet﹐前面底入紙﹐回捲在前面出紙) ...
peter_chan 發表於 2019-9-10 10:02

X2

我以前做法 (HP inkjet﹐前面底入紙﹐回捲在前面出紙) ...
peter_chan 發表於 2019-9-10 10:02 AM

印支票用laser比用inkjet好吧

印支票用laser比用inkjet好吧
TH30 發表於 2019-9-15 00:28

其實都無分別。

除非﹐你話預左有人整濕張支票。

PS. 我唔知仲有無銀行的支票紙質有"紋"﹐令到LASER 炭粉好易甩番出來﹐令到D字花晒﹐銀行會唔收貨。INKJET 就可避免此問題。

我公司用恒生
佢地話要用針機印 (有凹凸痕 )
不接受 LASER
現在呢個要求唔知有無改

回覆 7# Jip仔
我用 inkjet 印公司支票 (恆生) 已經幾年
私人支票就用 laser, 因為張支票太細張, 部 inkjet load 唔到

邊款打印機好,唔該。
cat6 發表於 2019-9-10 00:37

真係單純印支票,買部印支票機會簡單好多,都係一千幾舊

又慳墨又唔洗搞咁多野

印支票機淘寶平好多