你張圖既問題係碳粉溫度唔岩, 所以有重影, 估計係D粉唔係低溫粉
你指既係clean developer (入面個drum既 ...
KinChungE 發表於 2020-2-22 19:50

多謝師兄講解 舊既原裝真係冇乜點漏... 呢個代用既 一甩佢出黎就成堆粉係個 槽到

可能佢新舊粉mix左所以造成上面幅圖咁。。。
非原裝係咪檢查唔到碳粉既碳粉量????

另外想問問 你所講既
clean develop 呢個係咩黎??10-15%粉??
清理顯像部???
更新模式???

我網上見到有人拆部機清潔 有個廢粉倉
但睇落應該幾難拆下... 要拆到散曬先見到

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=499&t=4490122

https://m.mobile01.com/topicdetail.php?f=499&t=5053070

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

回復 9 #nameless.ken

你部機問題就係鐵粉唔夠,我公司有4部xexerox機,2部p105,2部116,以前出現過同一情況,拎上華強北整,師傅講係用代用既炭粉入面鐵粉唔夠,發出聲音個陣已太陣,再加都冇用,要拆機整加鐵粉,跟住個2部用完原裝後自淘炭粉同鐵粉心片,用原裝粉盒自充,用咁耐都冇問題!部機我上網找過拆機圖,睇完有信心拆,冇信心裝翻!

via HKEPC Reader for Android

多謝師兄講解 舊既原裝真係冇乜點漏... 呢個代用既 一甩佢出黎就成堆粉係個 槽到

可能佢新舊粉mix左所 ...
nameless.ken 發表於 2020-2-22 21:09

1. 換哂新粉就會咁, 因為係D粉本身質素唔得, 建議你扔左佢, 唔係好快用壞機
2. 非原裝一樣檢查到碳粉量, 檢查唔到既係會唔俾印,
3. 顯像部的攪伴就係, 簡單D講就係清空機入面既粉, 如果粉質素差仲做呢樣野會令部機出error唔俾印, 換翻原裝粉都一樣error

回覆 14# KinChungE

多謝回覆,唔知係咪我開左入邊有個SETTING "非原裝模式"
之後禁左幾次 清理顯像部 同 更新模式,而家打印出黎 都算正常
但就檢查唔到碳粉量  出左個>>>(?)
同埋個打印 讀數冇歸0 都係SHOW番應該係之前既讀數再加上去

回覆  KinChungE

多謝回覆,唔知係咪我開左入邊有個SETTING "非原裝模式"
之後禁左幾次 清理顯像部  ...
nameless.ken 發表於 2020-2-24 13:59

打印讀數不嬲都係唔會reset

which third party brand is the best?

淘canon百元 337「原裝」碳粉
So far so good
Printer冇話係非原裝、可以顯示碳粉餘量、同事冇炸型(唔當用代用)、印到>3000
一個月用一個,幾個月就慳返部機返來

罷工都唔封關,按章反而得

今日我又用部影印機印小小野,出事了

因為屋企平常印野既紙用曬...得番D陳年厚身小小既A4紙
(比普通影印既A4 厚同硬身 小小
)
今次 既情況係...打印D字出黎有立體感....D粉 上唔到落張紙到..
D字可以用剪甲整得甩 同埋之前既情況(一達達)...

有冇師兄知道...
紙既厚度 (比普通影印既A4 厚同硬身) 會否影響印野??

另一個碳粉盒(已買入 已到手) 到時再試下呢款
https://detail.tmall.com/item.ht ... amp;_u=41o2265222e8

今日我又用部影印機印小小野,出事了

因為屋企平常印野既紙用曬...得番D陳年厚身小小既A4紙
(比普通影印既 ...
nameless.ken 發表於 2020-3-4 13:19

printer driver有得揀紙張類型
如果你用厚紙, 應該driver要調整翻, 否則會唔夠熱甩粉