想買部Laser printer,求推介

小弟本身有部canon mg-7720打印機
但本身打印d字化哂又斜哂,加上出埋error code,就諗住玩

小弟本身人在美國,想換部laser printer
因為聽人講對於少用既人黎講,係唔錯選擇
小弟好少會打印野,真係間唔中一兩張,唔會印彩色,scan野都係間唔中
但屋企級終有部printer方便d
今日見amazon有兩部減價
一部cannon,一部brother,2部一樣價錢
定對於我尼d好少用既用家黎講,有無其他類型既打印機可以推介?
想請求大家意見,唔該
https://www.amazon.com/dp/B07H5W ... amp;tag=dealmoon-20

https://www.amazon.com/Brother-M ... 1443214357&th=1

Laser Printer係超級重, 黑白all in one連包裝閒閒地15-20kg
部機US$99.9, 運費過百美金, 點解要咁遠買唔響香港買

如果以上兩部比, 打印質素Canon > Brother, 但係碳粉價錢Brother平過Canon

楼主人在美国,即係包郵。你為乜同佢講HK?

楼主人在美国,即係包郵。你為乜同佢講HK?
tyuti1 發表於 2020-2-26 09:45

發雞盲添

Laser Printer係超級重, 黑白all in one連包裝閒閒地15-20kg
部機US$99.9, 運費過百美金, 點解要咁遠買唔響 ...
KinChungE 發表於 2020-2-26 09:14

唔該你意見。小弟住美國。郵費會包埋
但好彩你都講我知成20kg.我知係會好大部。因為應該尼d係針對商用而唔係家用。
甘知唔知scan野同複印野多。邊部好d
同埋你講既炭粉果邊面。會差幾遠尼?唔該

唔該你意見。小弟住美國。郵費會包埋
但好彩你都講我知成20kg.我知係會好大部。因為應該尼d係針對商用而唔 ...
蕃‧茄‧仔 發表於 2020-2-26 20:45

scan同複印多, 請買Canon
Brother個scanner質素係垃圾級

scan同複印多, 請買Canon
Brother個scanner質素係垃圾級
KinChungE 發表於 2020-2-27 11:49

唔該師兄,我遲左睇你個post
我後悔啦,因為我見d炭粉價錢,就算唔係正廠牌子
canon都比brother貴成好多, brother 2x美金,但canon成6x美金
最後買左brother,因為怕個折扣會完
而家睇完你既意見,想取消都唔得,部機已經寄出左
我之前用canon,就係覺得scan野唔錯,但因為用得好少,同用左年幾就壞左
搞到我唔想用canon, 希望遲下收到部brother機,試下scan野,希望個質素唔會太差

唔該師兄,我遲左睇你個post
我後悔啦,因為我見d炭粉價錢,就算唔係正廠牌子
canon都比brother貴成, brothe ...
蕃‧茄‧仔 發表於 2020-2-27 23:24

你預brother當係scan野純直出
冇sharpening, 冇auto contrast, 成頁紙一層灰
電腦軟件連preview都冇, 要揀好哂paper size先再scan, 完左先可以開黎睇

你預brother當係scan野純直出
冇sharpening, 冇auto contrast, 成頁紙一層灰
電腦軟件連preview都冇, ...
KinChungE 發表於 2020-2-27 23:42

死啦,你咁講,我好有罪惡感,昨日下午落單,預計今日下午送到,希望唔好太差啦

死啦,你咁講,我好有罪惡感,昨日下午落單,預計今日下午送到,希望唔好太差啦 ...
蕃‧茄‧仔 發表於 2020-2-28 00:57

唔好太高要求囉
我都係用brother
2540DW平平地粗用
16年尾買到依家仲健在