[操作疑難] Canon G4010 問題

我部Canon G4010買咗唔夠年半,用量好少,最近先用完原廠跟機墨水。就喺加墨水之前,打印出嚟嘅文件同相片都出現白橫線(見附圖),試晒所有部機內置嘅程序,包括深層清潔、墨水系統沖洗、列印頭校準都無法解決,初初以為係唔夠墨水,即刻走去買原廠墨水加滿佢,再重覆以上程序仍然未解決。

初步排除係噴頭堵塞,因為應該每個出墨位都有出到墨水,列印出嚟嘅文件每個pixel都有印到出嚟,只係部份行數被拆開成上下兩部份令到白線出現,但無論用自動或手動列印頭校準都無解決到問題。除咗拎出去畀人整,唔知呢度嘅師兄有無人識解決?

部機過咗保養無耐,咁平嘅機唔想花錢整,但啱啱花咗兩舊幾水買墨又唔捨得換住,想用埋啲墨水先換,希望有師兄幫到手。

圖片所示唔係塞頭/校正問題, 而係paper feed問題
可能機內optical encoder有事

部機過咗保養無耐,咁平嘅機唔想花錢整,但啱啱花咗兩舊幾水買墨又唔捨得換住,想用埋啲墨水先換 ...
ncyaa 發表於 2020-8-31 19:33

When I bought the Canon TS5170 ($9xx) at fortress, got a free upgrade of 1+2 years of full warranty (ie. total 3 years).  It seems one year of warranty is really not enough.

圖片所示唔係塞頭/校正問題, 而係paper feed問題
可能機內optical encoder有事 ...
KinChungE 發表於 2020-9-1 08:41

請問師兄呢個情況可以自己修理嗎?

請問師兄呢個情況可以自己修理嗎?
ncyaa 發表於 2020-9-1 11:18

https://forum.arduino.cc/index.php?topic=618488.0
printer入面側邊是但一邊會有塊好似咁既透明膠片
相中灰色其實唔係灰色, 係|||||||||||||既幼紋
留意下會唔會污糟左

printer入面側邊是但一邊會有塊好似咁既透明膠片
相中灰色其實唔係灰色, 係|||||||||||||既幼紋
留意下 ...
KinChungE 發表於 2020-9-1 15:25

唔該晒師兄,我抹乾淨佢真係搞掂咗。

其實我昨日都試過清潔呢塊類似film嘅物體,不過可能唔夠徹底,師兄點出咗問題所在,我拆開個殼用酒精重點清潔佢真係掂咗,多謝師兄指點。

唔該晒師兄,我抹乾淨佢真係搞掂咗。

其實我昨日都試過清潔呢塊類似film嘅物體,不過可能唔夠徹底,師兄 ...
ncyaa 發表於 2020-9-1 17:26

恭喜哂

恭喜哂
KinChungE 發表於 2020-9-1 17:48

呢個論壇堅有用,成日長知識。

厲害厲害

借位問一下,呢部機好用嗎?

強帖支持