有無類似Logitech Harmony既遙控支援Win10

新一季球季就開波
打算裝返個Now TV睇英超

一諗倒要用三個遙控就頭痛 (TV、AV amp、機頂盒)
我知Now TV個app可以當遙控用,我個amp都有app,不過電視機無
但係幾個app switch嚟switch去同用幾個遙控其實無分別

以前有用過Logitech Harmony
佢可以program到幫我一次開哂TV、amp同機頂盒
不過我上Logitech睇香港已經無出新model
舊model 又唔suport Win 10

想問下有無類似功能既遙控又support Win10

我兩個月前喺英國amazon淘咗個harmony用到喎,我都係裝咗個app喺win 10做set up 無問題。

回覆 2# ncyaa

請問係邊個model? 650?

1. Logitech只係香港冇D model, 外國仲有
2. 我有Logitech 650, Logitech Smart Control(Hub+簡單remote), Logitech Ultimate(Hub+一代LCD remote), Logitech Harmony Elite(Hub+最新LCD remote), 全部Win10運作正常

有小小電子 DIY 能力的話, 可以先讀取原裝遙控器訊號, 再加入 Android 手機遙控 App irplus, 一個 App 就可控制多個器材。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

回覆 5# C_Law

Thanks師兄提醒
即刻搵返部陳年LG V20出嚟
部機有埋remote app可以learn command

雖然無得好似Harmony咁一個掣開哂全部device
不過唔駛錢就頂住先

而家有IR既Android機買少見少...
可能最後都要自己DIY整
師兄知唔知IR transmitter/receiver邊度有得賣? 鴨寮街?
定係要淘寶?

回覆  ncyaa

請問係邊個model? 650?
DeathKnight 發表於 2020-9-10 16:37

我嗰個係665,佢個database齊晒我要控制嘅devices,用盡晒10個quota,好正。

而家有IR既Android機買少見少...
可能最後都要自己DIY整
師兄知唔知IR transmitter/receiver邊度有得賣? 鴨寮街?
定係要淘寶? ...
DeathKnight 發表於 2020/9/11 17:05

我不知有無近似這種功能的現成 Tranceiver 賣。

DIY 的話, 可以去這裡的 DIY 版之下的電子版搵 ESP8266 IR Server。
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=146&tid=2503173

這是用 WiFi 版本的 irplus LAN(我自己屋企都用緊), 用 Android 手機(本身有無 IR 功能都得)經屋企 Router 的 WiFi 控制 ESP8266, 再由 ESP8266 發出紅外線去控制影音電器, 亦可以從原裝遙控器讀取訊號。主要材料的淘佬成本價大約二十人仔, 香港 SSP 都應該可買齊材料, 估計 $100 有找。

via HKEPC IR Pro 3.6.1 - Android(3.3.1)

回覆 6# DeathKnight

試過日本城嘅萬用搖控, 基本上大路牌子都已經可以直接簡單操作及控制, 但最大問題係好多智能電視嘅輸入都無(例如四色制, 字幕語音, Option) 又好好彩部陳年紅米碌4X 有iR, 同時跟咗個remote apps可以控制到部電視

新一季球季就開波
打算裝返個Now TV睇英超

一諗倒要用三個遙控就頭痛 (TV、AV amp、機頂盒)
我知Now TV個a ...
DeathKnight 發表於 2020-9-10 14:06

平既選擇有 broadlink rm pro

不過平既代價係

1. 要手動學習遙控,佢內置既 database 好少

2. 冇實體遙控,全部經 apps 控制
外網都可以控制到

3. 唔支援win10(其實支援win10有乜用?)

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)