請問canon g3030 print 相掂唔掂?

本身用canon mg5270,但個墨頭好似塞塞地,洗極都係塞

請問canon g3030 print 相效果係點?

以前睇過TS8370 和TS9270,覺得TS8370 的點點多過MG5270,而TS9270 好好多
但TS9270 好似好舊

部部差唔多

TS8370 : 4800x1200dpi, 2微微升
MG5270 : 9600x2400dpi, 1微微升

後者墨滴細D好正常
不過而家Canon已經唔再出1微微升既機

Canon G3030係邊一部?
官方網頁無任何資料
我現用緊G3000,只可以做文書彩頁打印,印相則麻麻地。

再補充:
呢類自己加墨水打印機,原來仲有另一類消耗品需要定期更換-->吸墨綿,用咗年幾後,部機某日突然出 Error 閃燈,查說明書指係"吸墨綿"滿溢,需要更換,更換吸墨綿要送回維修廠,收費$350。

官方網頁無任何資料

再 ...
HighLamb 發表於 2021-1-2 12:27

我以前起canon showroom  睇過ts9270 和ts 8370 的sample
雖然呢兩部機都係2微升, 但ts9270 的點點係少好多

同埋我發覺canon 的printer 大約五年就會死墨頭

請問依家hp 的printer 質素係點?  仲是否600dpi? 同埋epson printer 仲易唔易塞墨頭?

我以前起canon showroom  睇過ts9270 和ts 8370 的sample
雖然呢兩部機都係2微升, 但ts9270 的點點係少好 ...
ronan 發表於 2021-1-4 22:26

HP好多年前已經有4800dpi
不過一直都係4微微升咁解

Epson係要keep住用先唔塞頭

官方網頁無任何資料

再 ...
HighLamb 發表於 2021-1-2 12:27

就算唔係加墨既printer一樣有廢墨綿

canon 廢墨綿問題可用 canon service tool 解決
可用到壞都唔換

canon 廢墨綿問題可用 canon service tool 解決
可用到壞都唔換
platinum 發表於 2021-1-5 10:44

會機底漏墨

Canon 最新一部 G3020,可以由用家自己更換墨綿盒 。
(樓主話搵 Canon G3030,但官方網頁無G3030這個型號。)

https://hk.canon/en/consumer/pixma-g3020/news