已經有高拍儀,專精鏡頭攝影近似掃描,另類掃描儀
概念同你用手機鏡頭一樣,個架係重點

...
Q-Q 發表於 2021-9-3 20:40

掃文件即使高拍儀都仲有兩個死穴,光源同掃描器嗰平台。兩者效果差好遠。

可以用到, 但唔代表質素夠
1個閒人 發表於 2021-9-8 15:13

用手機影張曲/有摺痕文件都難搞.

你講得呢樣野就知你無留意SCANNER

SCANNER有一樣野叫DPI,呢個係做印刷係必需留意
特別係重要文件,SCAN完要翻印,DPI唔高會出事
另外有D人會畫圖,都會先用紙畫草稿,然後SCAN完再加工,DPI唔高會出事
而家個D所謂的手機相機SCANNING APP,單純普通文件都係求方便,但論專門的,一定唔夠SCANNER比較

Digitizing The World's Libraries Using Smartphones

https://www.forbes.com/sites/kal ... es/?sh=5ebf44e851b0

如題,最少講個人層面,手機掃描程式已經發展得好成熟,亦可糾正小幅度變形問題,
掃描器嘅必要性已經減少 ...
永恆的回憶 發表於 2021-9-3 17:22

唔可以

証件副本都係細面積, 而且好多app 的上載都有針對証件的修正, 唔岩要你影岩先可以submit, 變相其實都係要人 ...
prowede 發表於 2021-9-3 21:40

光源,係一個好大問題

已經有高拍儀,專精鏡頭攝影近似掃描,另類掃描儀
概念同你用手機鏡頭一樣,個架係重點
Q-Q 發表於 2021-9-3 08:40 PM

試用過,唔得
掃雜誌反光,deskew不好
腳踏加快門delay,手摺頁快會影到隻手
跟機軟件陽春,聲稱300dpi但output質素低清

Digitizing The World's Libraries Using Smartphones
eniao 發表於 2021-9-9 08:37 PM

果個玻璃架仲貴過部smartphone吧

如題,最少講個人層面,手機掃描程式已經發展得好成熟,亦可糾正小幅度變形問題,
掃描器嘅必要性已經減少 ...
永恆的回憶 發表於 2021-9-3 05:22 PM

你覺得手機好用便繼續用啦,無問題的
我反而羨慕你因為你唔需要做一D要求高或者複雜的task要用專業scanner
正如我話40ppm的MFC影印機scanner已經夠做
企業級的專用獨立scanner一樣有市場

手機取代scanner當然無可能啦。
如果無要求,或者成年都唔用一次,肯定係係手機加軟件修正好,唔駛錢又唔阻地方。
如果經常用,或者家有細路讀書,肯定用 Scanner,scan notes或者功課,一疊放上去,做其他野一陣搞掂,逐頁揭仲要㩒制影,真係天荒地老先。
高中用得仲勁,一堆堆咁scanner屋企機等都唔耐煩,帶番公司用影印機,1分鐘scan到過百頁雙面。