[操作疑難] Canon家用Printer+Scanner經ADF Scan文件問題

近排買左部Canon E4570 Printer+Scanner,部機有ADF,方便一次過scan十頁八頁紙。

但係發現經ADF用black and white mode scan出嚟嘅file,底部會有一條黑色線。

轉colour mode再試,詳細check之下發現本身black and white mode底部黑線位置原來係A4紙嘅底邊同ADF入面按住玻璃面嘅白色膠條

已經check好晒所有Paper Size setting係A4,而正本都只係一般A4紙,又抺過晒scanner flatbed同ADF兩塊玻璃,情況都係一樣。

經flatbed scan就冇呢問題

由scan出嚟嘅圖留意到張紙經ADF後長度大約縮短咗40 pixels,喺300 dpi下即係大約短咗3-4mm。搞到而家每次用ADF都只可以scan as image再人手逐頁crop走最底40 pixel,同時又搞到scan出嚟嘅嘢縮短咗少少

以前都有用開Canon,但都唔覺有呢啲問題,係唔係近期Canon家用機先有呢啲情況???

呢的問題梗係要問 Canon support 啦

回復 2 #javacomhk

其實已經問過Canon,仲拎埋部機去Canon整。佢哋試咗,但就話部部機都係咁,就算換scanner unit都會有同樣情況

Google過但又唔覺有人講過呢個問題,所以先出post問下係咪其他人都有同樣問題

唉,雖然只係幾百蚊機仔,精確度其實都可以再做好少少....

其實所有機既ADF都會有呢個情況
不過通常會自動四邊填白色, 所以見唔到
樓主你呢款似係firmware懶, 所以黑線直出

回復 4 #KinChungE

搵咗個fd用Brother機scan A4顏色紙,scan出嚟冇白邊冇黑線,但計返長度少咗幾十pixel

睇嚟應該係printer機身處理方法有問題,冇自動fill in/crop走邊界位

回復 javacomhk

其實已經問過Canon,仲拎埋部機去Canon整。佢哋試咗,但就話部部機都係咁,就算換scanner  ...
joe_power 發表於 2022-7-27 10:55

呢個似係 ADF 碌快咗.

回復 6 #chpyeung

都似係,照數條線嘅位置就大約快咗1%,唔知家用機有1%偏差廠商是否接納為公差

就當係有公差,部機本身都好應該自動在下邊界留白邊,唔應該「直出」埋唔關事嘅嘢

有冇人一齊verify下呢個問題?

回復 chpyeung

都似係,照數條線嘅位置就大約快咗1%,唔知家用機有1%偏差廠商是否接納為公差

就當係有公 ...
joe_power 發表於 2022-8-2 16:23

可以話你知, 就算商用大大部影印機都經常出現偏差
耐唔耐要叫師傅上黎搞搞佢

家用機佢更加話知你, 部部都會有唔同偏差

回復 8 #KinChungE

其實少少偏差唔緊要,用平機都預咗
不過佢fill返白邊比我唔洗我逐張crop走佢會好好多...

回復 KinChungE

其實少少偏差唔緊要,用平機都預咗
不過佢fill返白邊比我唔洗我逐張crop走佢會好好多... ...
joe_power 發表於 2022-8-2 19:33

我公司用KM大機都會scan到見到有邊, 唔會crop
不過我用color/grayscale為主, 唔會變全黑色

屋企用fuji xerox aio就預設會4邊既2mm填白色, 可以自己改