[操作疑難] ups 電池選擇

諗住買個二手嘅ups,然後再諗而家諗緊個電池點

目前心水係 SUA3000RMI2U,裸機 1k 左右。
查咗下電池 jumbo 係標3.4k。
問朋友佢嘅方案係買其他電池,係香港嘅話有咩選擇(淘寶應該係運唔到電池落嚟㗎嘛?) ,又有啲咩要考慮?同埋價錢如何

https://www.apc.com/shop/uk/en/products/APC-Smart-UPS-3000VA-USB-Serial-RM-2U-230V/P-SUA3000RMI2U

https://www.apc.com/shop/uk/en/products/APC-Replacement-Battery-Cartridge-43-with-2-Year-Warranty/P-RBC43

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

查咗下電池 jumb ...
tsunheimat2 發表於 2022-10-30 21:50

如果你買返原廠電池

平唔到幾多

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

回覆 2# kofz

所以諗緊都係買其他,目前搵到原廠應該係用 B.B.HR5.8-12 x 8顆
買其他有咩好選擇? 唔太熟電池

查咗下電池 jumb ...
tsunheimat2 發表於 2022-10-30 21:50

假如識得拆個電池盒去換入面D電,咁應該比原廠平一半以上,估計都係12V 7AH/ 12AH VRLA電池x4

1. 响香港都係去SSP華X/和X,買大牌子Yuasa/ Panasonic,價錢唔知
2. 淘寶用私集係運倒落黎,但好多假Yuasa電,其他國產牌子唔知點揀

搵日去睇下

搵日去睇下

tsunheimat2 發表於 2022-10-31 20:43

買就準備埋車仔

好重。。。。

ups 電池咁重,淘會唔會個運費好甘?

識玩大電,一定係鋰鐵電池。

ups 電池咁重,淘會唔會個運費好甘?
rabbit82047 發表於 2022-11-1 08:21

一定甘