新手試發--分享以前high dip o既fyp--光學球徑計

大家好a...係epc 都好耐, 本人亦係diy 區學倒好多野, 好多project 都係係lee 度偷師呢~~
學左咁多野, 都想分享番d 回饋番...交流交流..有咩請大家多多指教a~~
本身想分享改裝inkjet printer做print盲人凸字printer o既經驗....但發現無咩相係手, 所以改發第二個project la~

首先, 介紹下咩叫球徑計, 球徑計係用黎量度球面物件o既球面半徑數值, 係工業用途下, 係其中一個用途就係用黎量度模具, 尤其是用黎製作膠鏡片o既模具.

我lee 個project 就係做一個量度儀器, 用光學方法黎度製作膠鏡片o既模具o既半徑數值同埋此具o既球面質量,姐係數值精準度同球面表面平滑度.

lee 個project有3個主要部份: 光學部份, 硬件製作部份, 電子部份

好~因為有好多野, 要慢慢放, 所以先比大家睇下個成品同個ideal design.

光學部份~~

究竟點樣可以知道一個反光球面o既物件o既半經面同平滑度呢~
咁就要睇睇下圖, 我唔講太detail lu~~家下唔係開course...我亦無資格...

大家見上兩圖, beam splitter 姐係一片平面玻璃, 但質量高d 咁解姐, 黃光代表laser 光, 兩片"good lesn o既中間光路係一定要平行, 紅色果張圖就係所謂o既光涉圖(interferogram), 大家記唔記得中學學過o既干涉(interference), lee 個就係干涉圖

原理就係果個物件會好似上圖咁移動, 但只會係上圖所示o既兩個位置, 先會反射d 光去同一個入射光路, 咁係個干涉圖果度d 黑線就會顯現打橫, 如果係其他位置, d 反射光線就會反去其他角度, 非同一光路, 就係顯示打斜, 如下圖:

小記..做之前要confim 個idea 係得, 都做左成個sem 1...
放下d 做實驗 o既圖先~

成個sem 就係test晒lee 堆lens o既特性...日日就係對住上面d 干涉 圖...

硬件制作部份~~

首先, 當然係係電腦度design 左先la~~但實際一定有好多唔同la...
所以大家見倒o既圖係做完實再畫番出黎o既圖...
當中最難整係個把手同埋個路軌
個製作過程就係圖o既順序~~

把手

路軌

把手用黎粗調成個鏡組移動, 下圖顯示有個微調, 係用黎微調個別鏡片移動, 微調係係個舊相筒望遠鏡個focus 微調.

上圖左邊粒螺絲係用黎調教個抓路軌o既lee 舊野 o既髮緊度

成個lens system o既hoder

需微調鏡組安裝於此:

鏡組holder, 路軌, 微調大合照~~

成功合併~~

補番d 車lo 鉋鑽相先~~

電子部份~~~

其實最少付出係lee 部份...
睇左上面果part, 應該會知太約個lens system 點郁, 但要量度個lens system 行左幾遠, 諗左好多方案, 最後決定安裝 個光柵尺係個lens system 度, 咁咪可以知佢行幾多lo~~

可能大家未必明光柵尺咩, 原理好簡單, 只係入面有條膠條/金屬條, 係條果度有介左好多距離相等, 闊度相等o既"啦"位, d "啦"位闊度距離以微米計, 咁有個光線射過d "啦"位, 咁咪可以一路count 行左幾多"啦"位, 咁就可以知距離, 相似技術都應用左係而家o既ink jet printer, 同埋係d 車lo鉋鑽機度都安裝左lee 把尺

lee 把尺精準度去到0.001 mm 好似~~
把尺係連接住個微週lens part

lee 部野有晒test, 但我地目的係睇果個干涉圖d 黑線o既橫直
所以就諗倒買個ccd, 拆起個lens, 等d laser 光直落ccd, 用電視show 番出黎

最後重有條demo 片~~

http://www.flickr.com/photos/leepakwater/3390783883/

實驗室係邊屋企?

原帖由 jackli 於 2009-3-28 13:26 發表
實驗室係邊屋企?

係學校, 朝8 晚5...

邊間high dip?
pro過我個間n+1倍

原帖由 funghome 於 2009-3-28 14:20 發表
邊間high dip?
pro過我個間n+1倍

ive~~ lwl~~

原帖由 某個阿水 於 2009-3-28 14:37 發表

ive~~ lwl~~

咁姐係咩科呀你讀?

原帖由 Tea-Back 於 2009-3-28 15:03 發表

咁姐係咩科呀你讀?

應用光學~