艾诺V6000HDS 5吋 不專業開箱

本來自己有 hda, 不過個 screen 比我壓壞左,所以買部新野玩下.本來想買 hdv, 但見到好多人的 screen 有光死點,所以 interest 大減.又加上如果又買 hdv, 又係 4.3 吋,只係多d format supports, 但自己睇都係 rmvb (99%), 咁 hda 同 hdv 對我冇分別,好似冇咩意思,仲可能有星星,都係5好.改玩 hds,試下5吋感受.

去相: (影呢d相都係想比朋友仔知 hds quality 大概係點,至於真正好壞,可直接落場比較).

compare with hda

不同角度比較

hds 好處:

-大 screen, 初頭有d5慣,但5吋真係幾正
-做工5錯,我覺得比 hda 仲好dd
- 多好多 format

hds 5好處:

-可視角比 hda 低
- screen quality 係5夠 hda 好,但其實5係差好遠.尤其是正面睇
- 可能會覺得大咗d,帶出街冇 hda 咁方便

原帖由 maxbear 於 2009-6-11 00:23 發表
hds 好處:

-大 screen, 初頭有d5慣,但5吋真係幾正
-做工5錯,我覺得比 hda 仲好dd
- 多好多 format

hds 5好處:

-可視角比 hda 低
- screen quality 係5夠 hda 好,但其實5係差好遠.尤其是正面睇
- 可能會覺得大咗d,帶出街冇 hda 咁方便

ainol 我有3 部, hda, 3000, 3000hd,
5 吋己經有人比過我看, 我縑佢大同埋食電左, 所以無買, ....
3000 果兩部唔好題了, ainol 去到而家雖然改進改好多, 做pmp 都未係好PRO, 跟AHCROS 仲有一段距離....

1. 查實佢果個volume 唔應該放頂, 放邊會好好多, 邊果兩粒制係只能同時按一粒, 用來做vol 會容易控制, 都唔知佢地班DESIGN 點唸既
2. 用佢看TXT 既電子書, 竟然唔識自動disable screen saver, 結果每一次看就要自己DISABLE 先至得
3. 佢舊電得1800MAH, 咁細就唔該推出外置電池盒啦, 最好用2A 電添, 我早前去旅行搞到要我自己diy 一舊用4粒AA 電既"外置充電盒" 用來充HDA, 我部機早己經改左鋰電架啦, 佢先播得16話20 分鐘動畫, 根本唔夠用.
4. 點解HDA 竟然可以無左3000 果時既"指定時間播放功能", 呢一樣野其實幾重要架, 無左佢有時要用FF/REV 去找番, 會好麻煩.
5. 當PAUSE 果時會白字的 DISPLAY FILE NAME, 係好, 但係請在背景加黑吧, 有時背景白色根本不會看到白字架, 基本上AINOL 的字全部都唔識打邊線既
6. 始終係SPEAKER 太細聲, 佢可唔可以SET 兩個LEVEL, 如果用SPEAKER 就1. 個VOL, 用耳筒就1 個VOL, 好多時因為SPEAKER 太細聲就較到好大, 但一插耳筒就....

我懷疑AINOL 根本就係買人地既DESIGN 番來做OEM 然後加自己既牌子既.....
3000 跟6000 既設計理念根本係完全好唔同, 3000 好用既地方6000 無左,
反而唔好用既就跟到足, 點會咁架

1. 查實佢果個volume 唔應該放頂, 放邊會好好多, 邊果兩粒制係只能同時按一粒, 用來做vol 會容易控制, 都唔知佢地班DESIGN 點唸既

Now the volume buttons on V6000HDV are already on the side.

I think they should have a photo slideshow function, it's very common and useful. It would kill the digital photo frame market if they have this function.

回覆 5# 的帖子

Yes, the HDV already have photo slideshow function with different fade-in and fade-out features.

Just press PLAY in the photo display screen.

原帖由 tzbut 於 2009-6-11 11:54 發表
Yes, the HDV already have photo slideshow function with different fade-in and fade-out features.

Just press PLAY in the photo display screen.

我都見到係有, 但我部6000a 都改晒機, 呢d 野唔想買部6000s 重新做過晒...... 好煩的
果時花左一兩百蚊, 將vol 轉左做旁邊, 換埋水晶膜同埋加大左舊鋰電,
換左大聲既speaker, 自制左4 粒3a 既電池盒,

一年內買三部, 真係唔想追了, 見佢而家一d feature 本應可以響舊機既 firmware 度改......
但ainol 就係出firmware 果時無去令到以前既舊機好用d

對於舊機(查實咪又係三幾個月前既機) 往往只係會出1~2 個fix 咁大把......

都唔明佢點唸既........

忘記左講多三樣野
1. 佢個紅外線放響底, 都唔知有乜用.....
2. 點解唔增加紅外線控既功能, 例如響紅外線加多兩粒制, 將"ff/fr" 及"next / previous" 分開佢
明明根本成本響紅外線度做就幾乎係0 , 紅外線度按ff 跟next 同一粒制, 根本就無用
3. ff/fr 轉得太快了, 家陣廿秒可以skip 晒成套動畫, 查實若果係長按, 合理既係, 頭5秒內 ff 2x,
5-10秒, ff4x ,10-20 秒時 ff16x, 20秒後才 ff32x 以漸進式既ff 先至較合理, 而家ff 係好很難對準片既時間的.

原帖由 凌天羽 於 2009-6-11 18:46 發表

我都見到係有, 但我部6000a 都改晒機, 呢d 野唔想買部6000s 重新做過晒...... 好煩的
果時花左一兩百蚊, 將vol 轉左做旁邊, 換埋水晶膜同埋加大左舊鋰電,
換左大聲既speaker, 自制左4 粒3a 既電池盒,

一年內買 ...

試下第三方固件吧,有選時播放功能,有slide show同縮圖,快進快退亦有一定改善,但仍然不完美,不過會冇左自定義function鍵

http://www.u-file.net/f-wti2806

原帖由 tzbut 於 2009-6-11 11:54 發表

HDA也有,不過要刷第三方固件,同埋fade in fade out效果得冇揀

原帖由 yizi 於 2009-6-11 19:24 發表

HDA也有,不過要刷第三方固件,同埋fade in fade out效果得冇揀

那裏有第三方固件下載?

另外好不好用?