[開箱] Mygica enjoy TV v3000 小開箱文

尋日行過灣仔某一商場,順便睇睇有無高清盒可以 replace 屋企壞左個個

結果見到一間做幾出名既大陸 mygica,行 android 4.0.4 仲要用 ARM A9 雙核 1GB RAM、Mali 400 GPU。

買既原因,原先高清盒壞左,用於屋企電視高清接收及播放,唔需要錄影

感想:

- wifi 接收 802.11n 好似有 D 問題,家中所有 device 無問題之下,佢一用 N 就會出現連上即斷連上即斷,但有兩次都成功連上就無事 ... 轉 802.11g 就完全無問題。而插線當然無問題,仲可以用埋入面 android 個 hotspot share 出來,ipod touch 都 speedtest 上到 30mbps 上下載無問題 ... 奇奇怪怪

- hidtv app (即接收高清手指電視訊號) 有兩個問題,暫時唔支援字幕,無全畫面支援,同埋遙控上無頻道列表,希望可以盡快改善。而畫質 ok 有時會有小爆格。但相對幾穩定、搵台都快。

- 速度好又穩定,我真係插上 keyboard 同 mouse 變小電腦無問題。入面個粒可能係 samsung 粒 A9 雙核?(同 S2 一樣)。但未試過打 3d game。原先個體感遙控算靈敏,但打字控制都好似係 keyboard mouse 為佳。就咁上網睇資料回下文、睇網絡電視唔錯

繼續試多陣先發多 D 資料

ching 有試過睇720p / 1080p mkv 嗎?
小弟有部差唔多嘅v1200, 唔知點解用bsplayer 佢用唔到硬解, 只有軟 ...
lkl831 發表於 2013-5-12 23:45

用 mx player 都係咁,食個音軌好似會 lag 下 lag 下甩埋嘴,本機既 ESplayer 同內置 player 就無事好順但揀唔到音軌 ...

有無試過上 mx player 個 XDA 試裝其他 codec??

其實我買貴左,1200 v3000 全 set 加高清手指

見到 SSP 原來只係賣 800 尾 ........  ...
jerrychf 發表於 2013-5-6 22:45

ching 有試過睇720p / 1080p mkv 嗎?
小弟有部差唔多嘅v1200, 唔知點解用bsplayer 佢用唔到硬解, 只有軟解好窒...
而用其他player 用到硬解, 但就揀唔到音軌(聲道)&字幕
有冇ching 有類似情況?
定還是係小弟部機嘅問題?

(sorry, deleted)

兩樣加埋幾多錢?
redhothits 發表於 2013-5-6 21:05

其實我買貴左,1200 v3000 全 set 加高清手指

見到 SSP 原來只係賣 800 尾 ........

係呀

唔,用到而加都算幾穩定

只係係 hidtv 個度有適當改就可以

其他功能唔錯,另外部機支援基本 apple ...
jerrychf 發表於 2013-5-6 20:55

兩樣加埋幾多錢?

你用返mygica支電視手指?
redhothits 發表於 2013-5-6 19:27

係呀

唔,用到而加都算幾穩定

只係係 hidtv 個度有適當改就可以

其他功能唔錯,另外部機支援基本 apple airplay ...

但唔支援 apple airplay mirroring ... 即係音樂同 quick time player 既 airplay,但只係播放音樂既質素幾差下…完全同 apple tv 有級既分別,但睇 youtube 都幾好幾夠,希望遲啲可以改善同加入 airplay mirroring 支援 (會唔會貪左啲? )

而 android 既 push 唔知點搞好似好亂,未試到…

但個tv v3000好似未完全debug, 仲差少少.

尋日行過灣仔某一商場,順便睇睇有無高清盒可以 replace 屋企壞左個個

結果見到一間做幾出名既大陸 mygica ...
jerrychf 發表於 2013-5-6 19:04

你用返mygica支電視手指?