日本仔想2020東京奧運普及擺威

日本仔想2020東京奧運普及擺
urgent2 發表於 2016-7-31 09:57

攞咩威哎,投資唔駛$咩…佢要食住個勢,攞頭啖湯,同自定標準, 過往有咩新款電子產物唔係日本出先,家下韓國又要直迫,唔快又會同人搶先市場

攞咩威哎,投資唔駛$咩…佢要食住個勢,攞頭啖湯,同自定標準, 過往有咩新款電子產物唔係日本出先 ...
yuswwai 發表於 2016-8-1 14:10

說得對.

每次奧運都係日本 show 影像新技術的舞台, 在1993 年我就是被當時 panasonic 顯像管 16:9 wide 畫面用衛星轉播 Analog 1125i  hi vision 解像度 巴賽隆拿奧運會嚇親.l

說得對.

每次奧運都係日本 show 影像新技術的舞台, 在1993 年我就是被當時 panasonic 顯像管 16:9 wide  ...
domon 發表於 2016-8-1 17:08

一定係揀大型賽事,多人收看舉世矚目嘛,定訂標準自己早於掌握投術利弊,同發展周邊產品, 你睇香港話數碼化廣播講左幾耐,訂標準搞左幾耐,政府無定案,生產商都唔會做

目標似乎好進取,2016試播,2020普及咁話喎!
8K制作車已運往巴西,奧運期間部分比賽將會用8K轉播!
不過要 ...
hanzawa 發表於 2016-7-25 01:00

奧運 好似又有 5G....

日本仔想2020東京奧運普及擺威
urgent2 發表於 2016-7-31 09:57

奧運 好似 試用 智能車

日本人咁窮,屋企又咁的式,真係會普及?
hanzawa 發表於 2016-7-25 01:00

咁香港咪直情永遠唔會普及?

咁香港咪直情永遠唔會普及?
losiukit1 發表於 2016-8-1 19:24

數碼電視廣播十幾年都未普及,仲想其他?

數碼電視廣播十幾年都未普及,仲想其他?
hanzawa 發表於 2016-8-3 12:58

多我tbb唔少

via HKEPC Reader for Android

多我tbb唔少  

via HKEPC Reader for Android
bibilubi 發表於 2016-8-4 18:46

應該係政府同亞視,政府一路等大陸制式出台
一路拖,無線好早提議用歐洲制式,亞視又想大陸制式,大家拖拖拉拉十幾年