想買個android盒子

請教下咁多位師兄, 我想買個android 盒子, 睇外國電視(包括強國)同埋自己NAS入面D電影(1080P).
仲有一個要求係有SPDIF out, 駁sound bar 出DTS 5.1.

去腦場睇過有BOSS TV 同HIMEDIA Q5四代, 都有SPDIF out.
想問下各師兄邊部會好D?

呢啲價錢我唔會買HI美迪,

回覆 1# LG

買左博視 1星期, 睇台灣電視直播, 未用過其他直盒

回覆 4# vetobc

請問一聲, 博視其實系行android, 還是android tv?
另外, 小弟的電視是65吋4K電視, 如果用博視或其他盒子睇其他國家既電視直播, 會不會起格起得好勁呢?

回覆  vetobc

請問一聲, 博視其實系行android, 還是android tv?
另外, 小弟的電視是65吋4K電視, 如果用 ...
hk520 發表於 2017-6-30 17:23

只知小米盒子國際版就一定係行android tv

回覆  vetobc

另外, 小弟的電視是65吋4K電視, 如果用 ...
hk520 發表於 2017-6-30 17:23

睇提供源壓縮壓成點,bitrate 高唔高
樂事 1080 有 5M ~ 6Mbps vbr (h.264)
以參數計,好 J2 小小,又未到翡翠台咁好,更加比唔上依家奇妙嘅一半
我諗樂事應該已經算係 Online streaming 高畫質果啲了吧(有如 賣TV豬扒,now 就另計)
其他乜博之類海外/付費嘢有無咁高或者更高 bitrate 值得探討
高 Bitrate = 高數據流量 = 高網絡負荷(無論你定對方的伺服器)當然畫質亦比較好

我無俾錢買過任何網路上的外國台服務,所以唔知佢地提供嘅源畫質/bitrate如何(電腦睇啲免費嘅源,得480p, 1400k vbr, 仲慘過 DVD,間中有個 720p, 都唔過 2000k vbr)

題外話
4K電視,其實感覺依家真係冇乜4K嘢睇,一係 叻flex(配指定硬件),一係UBD,一係樂事/TBB 果啲冇乜 4K content 嘅偽 4K 服務
再唔係就要自己係網上搵片,4K電視頻道依家外國應該都仲喺測試階段,未咁快有
我諗最多免費 4K 嘢嘅平台應該係 YouTube 了,但係 YouTube 4K 無記錯只有 15定20M bitrate h.264/VP9,當然同 UBD 無得比

大家睇 4K,除UBD外,會用乜途徑睇呢?

BOSS TV 出SPDIF唔知係咪有DTS5.1, 我上網搵過都冇人講

BOSS TV 出SPDIF唔知係咪有DTS5.1, 我上網搵過都冇人講
LG 發表於 2017-6-30 19:21

買得哩部都係為左iptv

iptv基本上都係2.0

邊會有人用嚟播5.1

同埋哩d iptv 為左賺到盡

硬件一般都舊野

LG 發表於 2017-6-30 19:21

買得boss,又點會在意佢出唔出倒5.1