[教學] 淘左個IDER Q7, 裝到google play

早2日係淘記買左個Android TV box
2GB+16GB版 $15x
Android 4.4  (test左,非yunOS)

買返黎, 一如既往, 梗係睇唔到任何劇集/電影(鎖IP鎖地區)
搵左好多方法, 收穫係...

可以先download apk, 放落手指, 插落個盒度安裝

睇到大陸免費電影(愛其蟻,Bee視頻,千尋等)方法, 除左騰訊視頻
1.安裝當貝市場
2.入面禁管理, 揀DNS修改
3.揀海外DNS
4.長禁遙控開關製, 熄機再開, 搞掂

裝google play(root)
1. 裝kingroot, root機,
2. 裝link2sd (Me)
3. 裝google 5個apk(Me)
google框架
google帳戶管理
play服務
play商店
日曆同步

3.用link2sd, 將呢5個app移哂去系統程式
for example

4.長禁遙控開關製, 熄機再開, 搞掂

試過用Kodi睇片, 有d疾同lag
其他大陸app/ HKTV直播, 流暢

不過睇大陸片有d會load好耐, e.g 愛其蟻, 魔力
推薦(要set DNS):
beevideo(一套電影疾左5-6次) 勉強接受, vip要另購
CIBN tv 流暢, load得快, 超清/blueray都好少疾, 有破解vip版, 自己搵
youtube for android tv(link)

p.s. android 5.0以上既app係裝唔到+用唔到, 只可以an 4.4/以下
希望呢篇文對大家有用

裝唔裝到ATV?

點解仲要買個ALL WINNER ANDROID 4.4, 買個AMLOGIC原身有GOOGLE PLAY 行ANDROID 5/6 2GB+16GB都係貴100蚊,最重要唔使煩咁多,唔使驚之後更新要唔要再ROOT/更新GOOGLE

點解仲要買個ALL WINNER ANDROID 4.4, 買個AMLOGIC原身有GOOGLE PLAY 行ANDROID 5/6 2GB+16GB都係貴100蚊, ...
zoropoon 發表於 2018-3-5 11:34

未用過任何TV box, 見淘記銷量高D既係inphic同ider, 就買左個玩下, 後尾先知得an 4.4,
好在大陸睇片app都用到, 只睇電視電影都夠用

淘記s912有an7.1

係呀,不過S905 2GB RAM都夠用,最重要都係要原身有GOOGLE PLAY,咁就煩少好多

重買4.4重要kodi唔掂?我$60買隻樂視盒kodi睇戲睇劇完全冇疾。

回覆 2# siukat

甘又想問下師兄,AMLOGIC TV box 有冇好介紹。

重買4.4重要kodi唔掂?我$60買隻樂視盒kodi睇戲睇劇完全冇疾。
pobpob 發表於 2018-3-6 20:35

師兄, 請教一下, 樂視盒用KODI哪個版本? 謝謝

師兄, 請教一下, 樂視盒用KODI哪個版本? 謝謝
wheno 發表於 2018-3-11 12:40

16.x

回覆 9# pobpob
thank you very much, 等我摷番部機出來先