小學雞問題 Optical 光纖 / Coaxial 同軸只駁其中一種 ?

唔好意思, 係個低b小學雞問題, 本身冇玩開音響, 有關數碼音訊輸入制式只一知半解

有時player或AMP背後同時有....1/2
1) Optical 光纖
2) Coaxial 同軸
3) 有時有d仲寫明"S/PDIF" , 但其實係"Coaxial 同軸"頭...就應該只係"Coaxial 同軸"

其實係咪只駁其中一種就OK ? 我以前唔知...成日兩條一齊駁晒 其實兩種出幾多分別的? 謝謝

駁是但一個,因為amp祗可揀一個輸入,除非你貪得意喺amp度dvd揀coaxial,cd揀光纖。

兩款頭都係行數碼(0 1),只係轉送媒體唔同。二選一即可。

兩款頭都係行數碼(0 1),只係轉送媒體唔同。二選一即可。
worldcat 發表於 29-1-2019 13:40

感覺上好似Optical靚d穩定d, Coaxial會差d(因為好似姐白RCA兩個變左一個咁既感覺)...其實係錯覺? 根本上差唔多?

感覺上好似Optical靚d穩定d, Coaxial會差d(因為好似姐白RCA兩個變左一個咁既感覺)...其實係錯覺? 根本上 ...
惡魔城城主 發表於 2019-1-29 15:05

coaxial同紅白rca完全係另一樣野.

coaxial同紅白rca完全係另一樣野.
new68u 發表於 29-1-2019 15:41

知道啊, A同D分別不過唔識真係望埋去又係同一條線, 求其搵條AV線一邊插住就算咁, 條光纖反而望埋佢有紅色射出來感覺數碼化d嘛

...感覺數碼化d嘛.
所以高级-玩家唔會用光纖。

...感覺數碼化d嘛.
所以高级-玩家唔會用光纖。
lnchu 發表於 29-1-2019 16:32

coaxial其實質素仲好d ?

回覆 8# 惡魔城城主
唔一定好唔好,睇下舊討論.

https://www.google.com.hk/search ... chrome&ie=UTF-8

coaxial其實質素仲好d ?
惡魔城城主 發表於 2019-1-29 17:12

你聽得出最好聲就用邊種,聽唔出就是但啦,發燒友係用rca的,不過條線可能貴過你部機。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)