用4K電視 播1080P 片的問題??

Hi 各位,

我想買部4K電視, 但如果尺寸一樣的電視機來播1080p 的MKV /MP4,
晝面是否一定會有少少朦 / 起格?

我聽人說, 看1080P的片子, 最好用1080P 的電視.
一用4K電視播片, 晝質會打個折扣的,
真的嗎?

還是現在的4K電視可以自動調節, 不像以前的年代 ?

Hi 各位,

我想買部4K電視, 但如果尺寸一樣的電視機來播1080p 的MKV /MP4,
晝面是否一定會有少少朦 / 起格? ...
piano0083 發表於 2019-2-2 23:38

未致於起格的,但一定唔清,有啲會有升頻

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

Hi 各位,

晝面是否一定會有少少朦 / 起格? ...
piano0083 發表於 2019-2-2 23:38

4k電視最好都係播返4k片

睇慣左4k

一睇1080就會發現有明顯分別

點對點當然最好,但唔會有好大分別,睇你買嗰部機嘅造化。

好睇部機既影像處理能力

處理得唔好既話
1080p播720p都可以好衰
處理得好既話
4k播720p同播1080p分別唔大

回覆 5# siukat

同意,我就覺得自己部摺咗嘅樂視X50 4k播1080p戲靚過FHD。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

回覆  siukat

同意,我就覺得自己部摺咗嘅樂視X50 4k播1080p戲靚過FHD。

(由 HKEPC Android 手機版 發出 ...
new68u 發表於 2019-2-3 11:14

播1080p戲靚過FHD

請問 1080p 同 FHD 有乜分別 ?

回覆 7# kofz

我覺得佢係話4K TV播1080P片靚過Full HD TV

其中原因可能係有升頻?

sony影像處理器/4k升頻,sony tv畫質最穩陣

sony影像處理器/4k升頻,sony tv畫質最穩陣
cantona7 發表於 2019-2-3 11:55

山寨牌既影像處理器好廢

又唔播4k片就現形

日牌既價價就貴係哩道