今時今日買an盒,應該買邊款好?

Budget:500樓下,ram多價錢平優先
幫人問,之前用部創思奇壞咗,行non tv os,用千尋睇片多(唔睇netflix)
想換部新盒有以下功能:
語音remote、行android tv、有3-4g ram最好

米盒同now e盒ram rom都比較少,似乎性價比唔多高,我估都係淘寶多
睇過下淘寶,呢款400人仔樓下嘅盒似乎啱我要求:
m8s pro l, s912 3+32
另外有d盒行rk3328但唔知係咪行android tv
唔知有冇邊款盒好d?

Btw未用過android tv,有d問題想問:
1. 行android tv的話,唔係android tv專用嘅app可唔可以show喺home page/好容易搵到個app出來?
2. 而家新買盒係咪應該買android tv os?會唔會有邊款盒啱我要求又多rom玩?
3. 其實2g ram夠唔夠用?d app越來越大食,我怕2g唔夠用。如果高手話2g都夠做的話又有咩推薦?平平地自己都有興趣買返部

自己好耐冇玩android盒,麻煩師兄們指教下

Budget:500樓下,ram多價錢平優先
幫人問,之前用部創思奇壞咗,行non tv os,用千尋睇片多(唔睇netflix)
想換部新盒有以下功能:
語音remote、行android tv、有3-4g ram最好

米盒同now e盒ram rom都比較少,似乎性價比唔多高,我估都係淘寶多
睇過下淘寶,呢款400人仔樓下嘅盒似乎啱我要求:
m8s pro l, s912 3+32
另外有d盒行rk3328但唔知係咪行android tv
唔知有冇邊款盒好d?  

Btw未用過android tv,有d問題想問:
1. 行android tv的話,唔係android tv專用嘅app可唔可以show喺home page/好容易搵到個app出來?
2. 而家新買盒係咪應該買android tv os?會唔會有邊款盒啱我要求又多rom玩?
3. 其實2g ram夠唔夠用?d app越來越大食,我怕2g唔夠用。如果高手話2g都夠做的話又有咩推薦?平平地自己都有興趣買返部

自己好耐冇玩android盒,麻煩師兄們指教下
C-Leung 發表於 2019-2-17 23:58

回應第一項係Sideload launcher .
https://unwire.hk/2016/07/18/4-a ... -home/audio-visual/

AndroidTV 既介面操作係好流暢 ,
例如 小米盒子3 中國版、國際版,   
國際版個 係原裝 AndroidTV 簡面精簡很多 , 操作流暢 , 背景運作比較小.
而行 Android 平版系統的 , 就算同級別都冇咁順暢 , 仲要睇下佢會吾會好多不必要插件裝埋入去咁無良。

其實最好留意埋 CPU 規格 , 製程、時脈 , 還有是否有虛標成份。

其實推介用 NOW-E  因為有 HDMI-IN PORT  ,
可以從此吾洗再用主電視個搖控都可以做到好多野。

回復 3 #freefdhk

感謝解答

大陸盒虛標真係常事
試過買個盒話就話2G ram
但開幾個app就話free ram得返好少、清完轉頭睇又係冇乜ram剩
我都懷疑係咪1g ram虛標2g

不過我諗d外貿盒子應該水份少d
剩低嘅就係個OS穩唔穩定多唔多Bug
但始終冇乜研究,所以睇下epc有冇師兄俾到建議邊隻盒比較好

NowE有hdmi in -> 可以從此吾洗再用主電視個搖控都可以做到好多野。
即係唔駛用tv remote轉input, 定有更多實用function?

回復 freefdhk

感謝解答  

大陸盒虛標真係常事
試過買個盒話就話2G ram
但開幾個app就話free ram ...
C-Leung 發表於 2019-2-18 17:46

Nowe 兩個 hdmi in

要用返佢個遙控轉

仲要係 home 拉到落底先撳到

回復 5 #kofz

除非長用主力用NowE盒
唔係嘅話又唔算好實用
好在多個hdmi input用咁law

其實an盒會唔會有機會support cec
一個remote就可以控制晒電視an盒什至其他stb咁就正

ODROID-N2 Amlogic S922X SBC Coming in April for $63 and Up     
個 spec 有寫  CEC     
https://www.cnx-software.com/201 ... -amlogic-s922x-sbc/

回復 7 #lotus123

2g ram都要$63有d貴
Btw有Emmc module connector咁過癮
睇部機定位似高階media player什至linux工控機

回覆 8# C-Leung

S922X    Cortex A73 + 12nm 製程   
RK3399  Cortex A72 + 28nm 製程   

回復 9 #lotus123

你見我用途都知唔駛用咁勁嘅cpu
反而有冇得root可能重要d (adblock, 唔想成日彈廣告)

其實android tv 2g ram係咪都夠用?
諗緊係咪應該買部平機試下an tv os先