視訊轉檔要用那些級別的硬解呢 ?

Hi 各位高手,

我平時有轉視訊檔的較多的習慣,  (打PC GAME 比較少)

如H.264 ----> H.265  (目的當然是降低GB + with same 品質)

但我的CPU + display card 比較舊,
已經不能完整用硬體支持 encoder,  (i5-4460 + N卡 Geforce GT 730)
次次解都十分慢 (45分鐘(2K)的視訊 要3-4小時才能處理完成)

我打萛買新電腦,
但配置方面想問問大家,

1) 一般人是用display卡解, 還是用Intel CPU 解?  又或是A卡會更理想 ?
     以前聽人講, 用N卡解, 視訊品質差過 Intel CPU 解......會起格仔
     而Intel CPU 好像是有什麼特別的編碼功能, 品質會好一點.....
     A卡的顏色又會解得好一點......
    (如果現在已經沒這分別 或 我誤會了, 請各位不妨糾正我)

2) 是不是貴卡一定解得快?
    如45分鐘的視訊, 高階卡解得 快過> 中階卡 快過> 低階卡 ?
    還是解的時間是差不多? (請原諒我這樣問, 因我Budget 有限)

3) 如果我的目標是 (4K, H.265, 60fps) 的視訊,
    a) 那款N卡 /A卡 的級別是好的? ( display 卡 budget under $2,000)
    b) 何解呢?

4)  a) 如果 排除 budget $2000 限制, 什麼N卡 /A卡是可以推薦呢?
      b) 何解呢?

求各位高手, 討論一下~~~ 指敎一下~~~

Hi 各位高手,

我平時有轉視訊檔的較多的習慣,  (打PC GAME 比較少)

如H.264 ----> H.265  (目的當然是降 ...
piano0083 發表於 2019-9-15 23:16

你哩個情況

換張1660最實制

最平既硬解全支援顯卡

可以參考
https://developer.nvidia.com/video-encode-decode-gpu-support-matrix

via HKEPC IR Extreme 4.1.0 - Android(4.0.1)

你哩個情況

換張1660最實制

最平既硬解全支援顯卡

可以參考

via HKEPC IR Extreme 4.1.0 - Android( ...
kofz 發表於 2019-9-15 23:35

Hi Kofz,
多謝你回覆,
我還是個初哥來的,  需要你再指點一下

另外, 想問問
合資格的Intel CPU(QSV 硬解)   vs  N卡/ A卡,   如果相同的設定參數輸入,
請問知不知那個優勝 ?
還是已經沒有分別 ?

Hi Kofz,
多謝你回覆,
我還是個初哥來的,  需要你再指點一下

另外, 想問問
合資格的Intel CPU(QSV 硬 ...
piano0083 發表於 2019-9-16 22:04

A卡硬解從來都落後 N卡

所以唔駛理會

原本 intel 內顯硬解都唔錯

不過你用4代 u

硬解唔完整

可以參考
https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Graphics_Technology

由7代 u開始先算係有完整硬解

如果轉用7代 u或打後

差不多要成套系統換晒

唔化算

所以先叫你換1660顯卡

2k有找

via HKEPC IR Extreme 4.1.0 - Android(4.0.1)

不過樓主開頭已經話買新腦喎,建議樓主改去砌機組合問,果邊高人唔多黎呢度,除左樓上大大外

不過樓主開頭已經話買新腦喎,建議樓主改去砌機組合問,果邊高人唔多黎呢度,除左樓上大大外 ...
chue 發表於 2019-9-17 08:23

有預算咪換新機

由7代 u內顯開始

硬解基本上完整

想更好可以考慮裝 n卡

有預算咪換新機

由7代 u內顯開始

硬解基本上完整

想更好可以考慮裝 n卡

via HKEPC IR Extreme 4.1.0  ...
kofz 發表於 2019-9-17 15:03

多謝各位指點指點~~~~~

沒錯, 我打成部換
可能我講得唔清楚~~ 各位SORRY呀~~~
如果引起太家誤會, 再次致歉~~~

我會換晒CPU, MB, SSD Ram display card, etc.....
Display card 部份, 我的預萛大約HKD2,000 左右.
因我自已不太需要玩D好勁的GAME~~~   
留返D 錢 for 火牛, CPU, MB, ram , SSD, etc........

RTX2060,2070,2080 (我個人覺得太貴+我的GAME 暫時又不太需要這級數)

<<<<<<<<< 話說回來 >>>>>>>>>>
只要是INTEL 7代CPU 以上 (我會買9代 or 10代 中階的),
是否已經跟N卡 (GTX 1660) encode 出來的品質相同??

A卡ENCODE 的品質不好, 已經不會考慮~~

這様問因為我怕用錯了工具做Encode, 浪費時間.

求大家再指點一下 Intel QSV vs N卡(NVENC) 在 H.265的分別 ??~~

不如買 MAC 算啦,一邊 MAC 壓片,一邊 PC 打機,冇衝突

多謝各位指點指點~~~~~

沒錯, 我打成部換
可能我講得唔清楚~~ 各位SORRY呀~~~
如果引起太家誤會, 再次 ...
piano0083 發表於 2019-9-17 23:19

N卡硬解/壓支援比 intel內顯更完整

另外講下7~9代內顯硬解能力一樣

10代多左 VP9 10-bit 編碼功能
https://en.wikipedia.org/wiki/Intel_Quick_Sync_Video

編碼速度上(同一條片 set同一個 bitrate)

Intel 快過 N卡

但畫質上難以比較

自己 Google 下

intel quick sync vs nvidia nvenc

仲有就係單講畫質

純軟壓一定係最好

Hi 各位高手,

如H.264 ----> H.265  (目的當然是降 ...
piano0083 發表於 2019-9-15 23:16

如果你打算用encoder CUDA GPU 加速
你可以睇下 ...