有冇人用過4K HDMI 無線影像傳輸?點解會貴過手機AIRPLAY、Wi-Fi Miracast嗰啲

唔好話4K HDMI 無線影像傳輸

普通1080P HDMI 無線影像傳輸/ 30M都賣一SET過千(HDMI 發射XT TO HDMI接收XR)

但手機SYNC電視,只係一百蚊一個

有冇人用緊?
想用喺廳睇APPLE TV隨時轉入去房睇

用過普通1080 無線傳輸
台灣&大陸做都係一年貨仔就壞
最後買M$ Wireless Display Adapter 安心使用(支援An 唔支援iOS)

過千蚊,不如買多部Apple TV 好過。

今日試玩咗個PC鏡像去電視,有chromecast 就搞掂!

via HKEPC Reader for Android

今日試玩咗個PC鏡像去電視,有chromecast 就搞掂!

via HKEPC Reader ...
Y你特曲 發表於 2019-11-5 19:49

你部咩PC???

最後買M$ Wireless Display Adapter 安心使用(支援An  ...
kezzini 發表於 2019-11-5 18:01

你講緊第二樣嘢
Microsoft Wireless Display Adapter要個輸出DEVICE有Miracast
唔係就咁HDMI輸出都可以

via HKEPC Reader ...
Y你特曲 發表於 2019-11-5 19:49

Chromecast出普通desktop/Android screen cast畫面好差

最後買M$ Wireless Display Adapter 安心使用(支援An  ...
kezzini 發表於 2019-11-5 18:01

哥 d平價無線 hdmi

實際就係一個將 hdmi畫面實時壓成 h264

接收盒就係一個h264解碼盒

中間靠2.4/5g wifi 連接

長開既話好易過熱之後壞

唔係咁穩定

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

Chromecast出普通desktop/Android screen cast畫面好差
KinChungE 發表於 2019-11-5 20:14

我主要用途,其實係因為pc 可以擋廣告,手機/tv 唔知點搞,所以先用呢個方法射過tv。
出普通桌面真係好窒吓,但播片唔覺有咩問題。

你部咩PC???
friendhtc 發表於 2019-11-5 20:09

普通win7,連win10都無,用唔到佢內置既Miracast

哥 d平價無線 hdmi

實際就係一個將 hdmi畫面實時壓成 h264

接收盒就係一個h264解碼盒

中間靠2.4/5g wi ...
kofz 發表於 2019-11-5 22:24

點為之平價,咩牌子,咩價錢range?