[求教] 老人家用 唔知點揀 智能電視? [已買] THX

各位師兄好
屋企部電視壞壞地 想換
但係有好多問題想問下大家 老人家用 我唔睇的
櫃頭闊34吋 諗住買32吋左右電視
問題在於我屋企有裝有線
想當年 只需SET 1翡翠,2明珠,3亞視,4國際,5有線 (有線內另外轉)

自從轉左數碼電視 轉台太煩 老人家轉個台都難
睇個無線要按 8+1 剩係按個8字 都花唔少時間 唔好講仲要係限時內再按個1字
再唔係就係多按左幾次 881 811 8881 8111等
睇有線要先轉去HDMI(依家部電視冇得一鍵轉去HDMI) 然後再玩有線個遙控…

依家暫時個解決方法係只用有線 有線本身可睇到其他數碼電視台 但都煩 要兩邊轉 粒制又細 叫做可以只用一個遙控 不過有其他問題 不詳述了

返返正題… 我想問下 依家D智能電視 可唔可以 廣東話聲控電視轉台?
例如 講 翡翠台 就轉去81? 或者 講 81, 就轉去81?
講HDMI 轉去HDMI (方便睇有線)

我隨便睇睇見到LG 32吋 32LM6300PCB 話有AI 有語音
出去豐澤睇兩睇 個遙控都冇語音鍵
問SALES又話依家D電視語音功能基本上只係FOR上網 SEARCH YOUTUBE之類
返屋企上網再SEARCH下 好似係另外有個LG神奇遙控器 可語音
但係又唔知D功能可以去到邊

我依家一頭無緒
所以上黎求救
有冇咩電視/方法可以再方便D 幫到老人家隨心所慾轉台
依家我呀婆按錯唔知跳左去邊兩老唔識轉返出黎 會俾我呀公鬧 鬧到根本唔敢轉台
得呀公會轉台 返緊工收到電話話轉唔到台真係好無奈 (唔返工即刻返黎轉咩)
HELP HELP HELP

好多電視都可以將台號更改,我阿媽部平平舊 PANASONIC 32吋同而家部 TCL 50 吋都得,即將 81 轉做 1 , 99 轉做 4 ..... 等。

via HKEPC Reader for Android

好多電視都可以將台號更改,我阿媽部平平舊 PANASONIC 32吋同而家部 TCL 50 吋都得,即將 81 轉做 1 , 99  ...
bluejays 發表於 2020-6-9 20:15

thx
我都有諗過應該有呢D功能 但係依家用緊果部垃圾冇 果陣佢地自己拎政府6000蚊之後無啦啦去買左返黎 D功能好廢
但係依家D電視直頭設計俾用家輸入 三位數 …
你屋企果部有冇得轉一鍵MODE?
舊式電視 好多都會有「_ /_ _ 」(個位數/雙位數)mode選 按左去個位數mode之後 按一下 1 立即轉去1號台 唔洗等 唔洗按enter/ok 亦唔怕多按左一兩下數字
依家D電視去到三位數 …
佢地按完一下 1 之後 係睇唔到畫面上 已輸入 1, 會以為電視冇反應可能會按多幾下

十年前標清LCD電視機都可以轉台號 1、2、3、4、5....
十年前標清LCD電視機都可以用一鍵轉台
十年前標清LCD電視機係Panasonic th-L32x10H

而且仲未壞

如果咁 依家去買部大牌子應該都OK?
我睇左一兩部機D遙控 唔見有轉成 個位數 台的鍵 通常收埋係設定入面?

咁D智能電視係咪未做到口講轉台
只能盡量簡化按鍵數目
最慘係 又有HDMI1,HDMI2 / 其他野 例如依家部電視轉去HDMI 要按同一個制好多次

回復 5 #鳴海真次

LG 如果你set好所有台係1-10
你press 2,會秒轉去第2台
你press 1,因為多咗個10台,就要等多2秒先轉到
所以你可以將台cut到9個,又或者將10台set做e.g. 91(如果9台本身好少睇)

另外LG仲有個quickstart function
你可以長按0字,set以後長按1-9分別跳去咩function
E.g. hdmi, tv channel, app,screen share等等

回復 鳴海真次

LG 如果你set好所有台係1-10
你press 2,會秒轉去第2台
你press 1,因為多咗個10台,就要等 ...
C-Leung 發表於 2020-6-10 09:51

咁睇黎唔錯 THX
研究下部32LM6300PCB先

回復 7 #鳴海真次

Update返
另外LG仲有個quickstart function
你可以長按0字,set以後長按1-9分別跳去咩function
E.g. hdmi, tv channel, app,screen share等等

呢個function你可以去舖頭試試先

deleted

回覆 1# 鳴海真次

其實依家好多 TV遙控器,都有「guide」按掣,
可以列出哂所有數碼台,然後
慢慢㨂台、轉台,方便老人家用。[我呢部係 Pan 記TV]
tv remote4.jpg