用4K電視睇DVD,會唔會濛過用FHD電視?

仲有成千幾隻N年前DVD碟,十五十六,唔知買乜電視先啱…  

via HKEPC Reader for Android

仲有成千幾隻N年前DVD碟,十五十六,唔知買乜電視先啱…   

via HKEPC Reader for Android ...
g4compu 發表於 2020-6-27 18:29

而家大牌子電視一般都內置 4k upscaling 功能

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

有upscaling,VCD都有4K效果

讲完笑讲真,同4K电视睇标清源电视一样,佢几多解析度,就见到几多解析度,唔会有矇朧感觉

有upscaling,VCD都有4K效果

讲完笑讲真,同4K电视睇标清源电视一样,佢几多解析度,就见 ...
hanzawa 發表於 2020-6-27 20:30

咁我一於買4K囉

不如倒轉話 : 用 FHD 電視睇 4K 片源會唔會清啲 .....
好似 ching 上面話齋 , 4K 電視好多都內建 image & chroma upscaling algorithm , 視乎各品牌粒 U 功力 , 原則上由於 4K 電視尺寸較大 , pixel 數目亦係 FHD 4 倍 , 唔考慮 upscaling , 視覺上畫面訊號相對 FHD 電視機會進一步強制「放大」, 所造成既 blurring 自然更明顯 , 如果你關心 DVD 播放畫質 , 可以照買 4K 電視但同時預留 budget 買部藍光播放機 , image post-processing 出黎效果更理想 .

不如倒轉話 : 用 FHD 電視睇 4K 片源會唔會清啲 .....
好似 ching 上面話齋 , 4K 電視好多都內建 image & c ...
RDiver 發表於 2020-6-28 00:56

唉!買4K電視咁多問題要面對…

我用緊呢舊嘢 對你可能會有用
DVDO iScan Mini
http://www.hi-av.net/modules/article/view.article.php?458

DVD得嗰 480p
唔係點對點
就算買部FHD
都唔會靚咗去邊
不如買返CRT

唉!買4K電視咁多問題要面對…  

g4compu 發表於 2020-6-28 23:05

冇嘢需要面对,除了价钱。
睇低清片,无论用4K,FHD,HD,同大牛龟,低清源就是低清源,觉得矇完全是同高清互相对比问题。旧阵时无高清概念,睇VCD两百几解析度咪一样津津有味?用625线大牛龟睇有问题咩?

我用緊呢舊嘢 對你可能會有用
DVDO iScan Mini

DVD得嗰 480p
唔係點對點
就算買部FHD
都唔會靚咗去邊
不 ...
naomi 發表於 2020-6-28 23:32

你覺得呢舊嘢有冇作用 ?

冇嘢需要面对,除了价钱。
睇低清片,无论用4K,FHD,HD,同大牛龟,低清源就是低清源,觉得矇完全是同高 ...
hanzawa 發表於 2020-6-29 08:00

都係買番FHD電視算數,反正我都冇4K片,廢事煩…