請教: SONY 電視 MIJ係咪全部冇日本Panel?

因為屋企舊Sharp 第5代龜山panel終於打柴
打算換番MIJ電視,不過出去睇過應該MIJ得Sony, 而好似大部份都係Samsung / LG panel
想請教下係咪冇日制panel買到, 唔該晒

因為屋企舊Sharp 第5代龜山panel終於打柴
打算換番MIJ電視,不過出去睇過應該MIJ得Sony, 而好似大 ...
havana 發表於 2020-11-3 16:19

哩款?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)

哩款?

via HKEPC IR Extreme 4.2.3 - Android(4.2.0)
kofz 發表於 2020-11-3 19:26

全日制但係都唔係日本Panel

to樓主, 而家high end TV Panel全部都係OLED, 但係OLED TV得LG一間Panel
非high end又唔會用貴panel
所以唔使諗日本panel, 除非Panasonic雙層LCD (幾十萬一部)

全日制但係都唔係日本Panel

to樓主, 而家high end TV Panel全部都係OLED, 但係OLED TV得LG一間Panel
非h ...
KinChungE 發表於 2020-11-7 17:03

咁 sharp 8k 電視都唔係日製 panel ?

MIJ 應該理解為 日本裝配

innolux 群創

咁 sharp 8k 電視都唔係日製 panel ?

kofz 發表於 2020-11-8 14:40

泡菜 panel 最好,點解要用日本 panel?

日本廠商放棄左顯示技術研發十幾廿年

點解重有咁多港豬未醒呢

泡菜 panel 最好,點解要用日本 panel?  

日本廠商放棄左顯示技術研發十幾廿年

點解重有咁多港豬未 ...
Miipp 發表於 2020-11-9 21:16

N年前 sharp 仲有係日本生產 panel

之後賣咗就唔清楚