打算呢幾日內出機...最好意見召集!!

CPU: AMD AM2 X2 DUAL CORE AD775ZWCGH 7750 CPU BOX 盒裝 [Black Edition] - $515
MB: ASUS M3A78-EM/AM2+ AMD 780G,HDMI,M.ATX M/B - $599
DISPLAY: GALAXY GEFORCE 9600GT COOLING FAN w/1GB DDR3 PCIE - $778
RAM: Corsair CM2X2048-6400C5 DDR-2 800Mhz 2G Ram X2 - $328
HD: WD 640GB 6400AAKS SATA II/16MB HDD - $486
DVDROM: LG GH-22NS40 22X SMulti DVD Writer SATA/黑色 - $178
POWER: CORSAIR PS-CX400 CMPSU-400CXUK 400W 80+ 火牛 - $390
CASE + OTHER - $300

Total: $3574

小弟預算是$4000, 部機主要都係上網, 文書, BT, 睇片, 間中打下機...
如CPU轉用AMD PHENOM X3 TRIPLE CORE HD8650WCGH CPU BOX 盒裝 $667, 轉用3核會否較理想...只多$152!!

抑或加錢升級Display會較好?
如轉用Galaxy GTS250 HDMI 512MB DDR3, 就剛好$4000 BUDGET!

定係轉晒兩樣會抵D呢?
其實都係多$100左右...只係轉用後, 效能提升既幅度值唔值得俾呢舊錢呢?
希望有師兄可以幫幫手...謝謝!!

如果只係上網 文書 BT 睇片 間中打機 呢筆錢花得唔值 因為使用係唔會見到分別 但如果你想貢獻下科學 Run 下 BOINC / Prime95 / Folding@Home 咁我願意付差額的

galaxy張250好似要用2個6-pin頭...比我會買返其他brand...話晒其中一個賣點of 250會係用1個6-pin 頭

原帖由 passby 於 2009-3-21 00:01 發表
galaxy張250好似要用2個6-pin頭...比我會買返其他brand...話晒其中一個賣點of 250會係用1個6-pin 頭

師兄有無邊張250推介呢?
想有HDMI輸出既...謝謝

原帖由 cc36mc26 於 2009-3-20 23:51 發表
如果只係上網 文書 BT 睇片 間中打機 呢筆錢花得唔值 因為使用係唔會見到分別 但如果你想貢獻下科學 Run 下 BOINC / Prime95 / Folding@Home 咁我願意付差額的

唔值得花...係指CPU同DISPLAY兩樣,
定係淨係其中一樣呢? 咁會係邊樣?

你個list同我好似.. http://www2.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1
我已有 wd6400ks 係手.
我覺得文書少打機, 780g onboard 都夠.. 唔夠用時才加display card (果時又平d 抵玩d)
同埋我預牛牛大d, upgrade空間大d... e.g. 大食display, 140w cpu, etc.

原帖由 isolator 於 2009-3-21 00:32 發表
你個list同我好似.. http://www2.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D1
我已有 wd6400ks 係手.
我覺得文書少打機, 780g onboard 都夠.. 唔夠用時才加display card (果時又平d ...

真係好似...唔知師兄你砌好未呢?
部機我都係幫人砌....
因為有時都會黎下高清片...打機...所以都係覺得有張DISPLAY穩陣D咁...
而且都有BUDGET...所以諗住一次過搞掂...之後唔洗麻煩嘛...

我就話下個月出好,CPU同顯卡都勁跌
同一個BUDGET出既硬件可以高一級
就算唔升級都慳番2,3舊買第2D野啦

你要今個月出都冇計
不過遲多一個月會抵玩D囉
到時唔好後悔就得啦

仲有,用A卡價性會高D
SUGGEST用HD 4830

原帖由 jhch1992121 於 2009-3-21 00:44 發表
我就話下個月出好,CPU同顯卡都勁跌
同一個BUDGET出既硬件可以高一級
就算唔升級都慳番2,3舊買第2D野啦

你要今個月出都冇計
不過遲多一個月會抵玩D囉
到時唔好後悔就得啦

仲有,用A卡價性會高D
SUGGEST用HD 4830

下個月大約幾時呢? 月頭中尾?
我揀既U同DISPLAY都會有跌價?

聽講A卡DRIVER UPDATE較多...
所以想用N卡多D...

原帖由 kenneth414 於 2009-3-21 00:38 發表

真係好似...唔知師兄你砌好未呢?
部機我都係幫人砌....
因為有時都會黎下高清片...打機...所以都係覺得有張DISPLAY穩陣D咁...
而且都有BUDGET...所以諗住一次過搞掂...之後唔洗麻煩嘛...

我未出, 諗住呢個星期二出ssp砌
希望出到黎部機唔好太嘈la.