3500想整部 Intel唔要機箱的電腦.

由於家中位置不能放機箱,所以.....
本身喜歡用 Intel底板和cpu,因為我現在那部用了9年才壞,是不是一塊什麼都沒用功能的底板會長命點?
新電腦主要用來上網和office和儲相聽歌上網和燒到碟就可以了,而最想電係腦的壽命長久點吧.
我預算3500元左右,最好有埋外置display,很平的就得了,因為不想用內置display.

先謝各位高手,感激萬分!

你想要m.ATX,定iTX

原帖由 jeff_extergo 於 2009-3-25 19:30 發表
你想要m.ATX,定iTX

你唔比裸跑?

原帖由 RYO 於 2009-3-25 19:32 發表

你唔比裸跑?

比...但易食塵
而且加少左幾把Fan
散熱唔見得好太多

由於位置問題,我真的不能用機箱~~而且我之前已經有5年沒用機箱既經驗~~所以塵既問題沒問題

請介紹一下買什麼硬件好呢?

原帖由 gzm 於 2009-3-25 22:27 發表
由於位置問題,我真的不能用機箱~~而且我之前已經有5年沒用機箱既經驗~~所以塵既問題沒問題

請介紹一下買什麼硬件好呢?

我意係話而家d機越快,越熱
以前FAN 1000轉夠哂,而家3000轉都未必夠
加上而家Display卡有d都幾大張,
CPU FAN都越黎越大
買個架斬好過就咁放係度
要細買個cube或iT(17cm x 17 cm)啦3000蚊有貨
好多人都買依d當高清機

原帖由 jeff_extergo 於 2009-3-25 22:38 發表

我意係話而家d機越快,越熱
以前FAN 1000轉夠哂,而家3000轉都未必夠
加上而家Display卡有d都幾大張,
CPU FAN都越黎越大
買個架斬好過就咁放係度
要細買個cube或iT(17cm x 17 cm)啦3000蚊有貨
好多人都買依d當高清機

冇呀,我當年打機打太兇所以半壞時放棄用機箱~~只後就用到9年的現在先壞
而且我現在個位係細到把底板放左係個display卡既盒上面=.=
有吹人既風線吹住(重可以吹自己),平時就用除塵寶一掃就靚曬.
買個架個架係點架?
cube或iT(17cm x 17 cm)都夠位呀~~但會唔會到佢散熱有問題.

原帖由 gzm 於 2009-3-25 23:06 發表

冇呀,我當年打機打太兇所以半壞時放棄用機箱~~只後就用到9年的現在先壞
而且我現在個位係細到把底板放左係個display卡既盒上面=.=
有吹人既風線吹住(重可以吹自己),平時就用除塵寶一掃就靚曬.
買個架個架係點架?
cube或iT(17cm x 17 cm)都夠位呀~~但會唔會到佢散熱有問題.

其實唔會呀,
好似一個機頂盒咁大左右
佢地當然唔夠而家d 大版快
但散熱都幾好
下面張圖解釋左iTX大約有幾大

可以整2條ram,一張Display
但如果要Upgrade就比較困難

原帖由 jeff_extergo 於 2009-3-25 23:19 發表

其實唔會呀,
好似一個機頂盒咁大左右
佢地當然唔夠而家d 大版快
但散熱都幾好
下面張圖解釋左iTX大約有幾大

可以整2條ram,一張Dis ...

咁細塊板會唔會冇咁長壽架?