朋友老師的舊機升級(2000hk$左右)

我個fd個老師想updata部舊機...有hk$2000左右預算
本身部舊機ge資料  
CPU:Intel Duo E6850
MB:ASUS Intel® P965 (唔知係咩型號...)
Ram:1GB DDR2 800Mhz x4
Display:GF 7600GT
HDD:640GB HDD
火牛:牛魔王500W
我個fd個老師諗住updata部舊機黎打機
特別係玩online game想十幾開...
如果係咁用XP/用Vista好?(用64bit Window加爆Ram會唔會有用?)
定係換張顯卡就得?
各位大大唔該比d意見

無咁大個人唔好著咁大件衫
2000l蚊想十幾開仲順,4核+HD4870都未必得.

十幾開唔得?
咁8-9開得唔得?
同埋8-9開用64bit Window加爆Ram會唔會有用?

原帖由 2005334c 於 2009-3-29 20:52 發表
十幾開唔得?
咁8-9開得唔得?
同埋8-9開用64bit Window加爆Ram會唔會有用?

加盡都只係會好少少.
但盡極都係8G Ram,除非你買4G版先會有16G
打機最緊要睇CPU同GPU
但一張靚少少的VGA,CPU,底版都要各一千蚊
咁Budget得2000蚊
你話可以買得d咩野啦..

咁2000hk$可以做到d咩?

原帖由 2005334c 於 2009-3-29 21:33 發表

換display card
that's all

原帖由 2005334c 於 2009-3-29 21:33 發表

2000蚊可以換CPU,MB,VGA,
但唔包你十幾開咁.

Intel:
Intel Pentium Dual-Core E5200 (2.5GHz) CPU/2M BOX 盒裝          HK$ 553.00
ASUS P5KPL-AM G31,M.ATX M/B          HK$ 390.00
HIS HD4850 PCI-E 512MB DDR3 IceQ4 Turbo          HK$ 1,140.00
Total: HK$2083

AMD:
AMD AM2 X2 DUAL CORE AD775ZWCGH 7750 CPU BOX 盒裝 [Black Edition]          HK$ 515.00
MAGIC PRO MP-AKM-HD2/AM2+ AMD 780G,M.ATX M/B          HK$ 480.00
HIS HD4850 PCI-E 512MB DDR3 IceQ4 Turbo          HK$ 1,140.00
Total: HK$2135

都覺貴VGA可換
HIS HD4830 PCI-E 512MB DDR3 IceQ4          HK$ 830.00
Or
HIS HD4670 PCI-E 512MB DDR3 IceQ Turbo          HK$ 630.00
只係換左依d,已經可以玩多好多game
L4D,Rainbow Six依d都絕對冇問題

CPU:Intel Duo E6850奇實係咪唔洗換?
換張HD4870/GTX260+(1400$左右)
仲有600-700$平平地換塊P43會唔會好d?
同埋用左一年ge牛魔王500W頂唔頂得順HD4870呢隻食電怪?

Sorry睇錯左CPU
如果係咁,其實冇咩野可以換
真係只可以換張VGA卡上HD4870/GTX260+
牛睇你出得足唔足(牛魔王 ),500W其實頂張HD4870+4核都仲有剩
版我又唔覺有太大分別,如果你唔換U的話

咁換HD4870/GTX260+用邊隻牌子好?
d用料(唔想買偷料個d )
代理(最好有得保2年以上)
風扇(唔想咁嘈...)