請教$8000 3D繪圖List

主要做3Ds max, AutoCad, Photoshop
Intel或者AMD都無任歡迎!!
公司機關系...所以最好穩定可長用!! 謝謝各位師兄先!!

請看#8

買廠機,打電話到HP、lenovo報價:
i7 860
P55 板
6GB ram
2HD
Quadro fx580
dvd、火牛…etc
64bit win7
想平d改用i5

想問D野 i5 同 i7效能係咪好大分別呢?
2HD係咪對速度幫助好大??
如果非廠機係咪照你咁砌都OK??
最後, 如果AMD 6核效能和價錢邊個會更佳??
謝謝真衰鬼及其他Ching先!!

想問D野 i5 同 i7效能係咪好大分別呢?
2HD係咪對速度幫助好大??
如果非廠機係咪照你咁砌都OK??
最後, 如果 ...
SamsonTom 發表於 2010-5-4 18:41

i7 是一般人可以接觸到最快既cpu,同i5差一大截。
2HD主要是做好備份及存取速度。試想用左咁多心血同時間(錢$$$$)整出黎既野因為壞硬盤……後果……
8k砌唔到i7廠機,而一般廠機又只會用H55,要上P55或H57才有RAID。
最緊要係部機有乜用?畫幾複雜既3D?
1般強勁既heavy load 3D野例如solidwork,依果config都只是入門級。

i7快過i5唔小=.=

仲有想問問各位設計師, 有D咩好Mon介紹?? 最緊要色準
另外我諗會決定i7 860既config

仲有Window 7邊個版本係最岩用?? thx各位

仲有想問問各位設計師, 有D咩好Mon介紹?? 最緊要色準
另外我諗會決定i7 860既config

仲有Window 7邊個版本 ...
SamsonTom 發表於 2010-5-6 23:07

做design最緊要反而是mon size要夠大,今時今日色水隻隻牌子都有番咁上下,最好到腦場即開即睇,揀冇光點黑點既(唔知俾唔俾咁揀?)。
一定要64 bit win7,home、professional、ultimate都冇乜所謂。

明白....!!
新問題...唔好意思 比較多野問!!

老闆話最緊要平
所以簡左i5 750
硬碟用WD SATA3 640GB
顯示卡用 WinFast Quadro FX580 PCI-E 512MB
光碟機 LG 22x

底版...唔知邊塊P55好呢??
DDR-3 2GB x2 "唔知邊個牌子好...用1066定1333Mhz好??"
Cooler Master RS460 Real Power Pro 460W 80 Plus 火牛           HK$ 439
CORSAIR VX550W CMPSU-550VXUK 550W 80Plus 火牛            HK$619   火牛460W夠唔夠做呢??

推一推...各位比些意見!! 謝謝

硬碟用SATA3,要多$100,但效果不明顯,同樣價錢用多幾十買1TB HDD仲實際
況且做design主要係行CPU同RAM,HDD有兩隻普通的便可

RAM方面,1333係主流,況且該CPU係行1333

主機板要睇你搵邊間公司報價,但唔會好似腦場咁有幾十款你揀

至於火牛,460w 要推顯示卡比較勉強,如果要好似你話「穩定可長用」,建議預鬆少少個火數

漏左一句:要「穩定可長用」,或者要響個CPU散熱器度落下本錢。CPU附送既散熱器好雞架咋