後日出機,請教$4500LIST(已做功課)

AMD Athlon II x4 630 $780
GIGABYTE GA-MA770T-US3 (rev. 1.1) $570
A-DATA DDR3 2GB $410
MSI R5770 Hawk HD 5770 1GB DDR5  $1230
WD Caviar Black 1TB 1002FAEX SATA3/64MB HDD $745
CORSAIR VX450W 80Plus $480
LG GH-24NS50 24X DVD Writer /SATA/黑色 $172
COOLER MASTER CA-RC334KK Elite 334 ATX Case 全黑色 $260

$4647

請教各位師兄,這價錢這LIST是否已經BEST BUY?
我比較注重耐用同穩定,不會超頻,因為有家人會用所以部電腦差唔多每日開著1x小時,但會放在冷氣房內

主要希望部電腦可以玩長遠d,唔會咁快就out哂,會打機但唔追求全高特效,多數BT/睇戲/聽歌/高清

這底版好嗎?

我將來可能會再加1TB HD、6GB RAM、sound card

火牛夠力嗎?

唔一定需要跟住這LIST,只希望用$4500左右搵到個BEST BUY,如果比多少少但得到較大提升都可以接受,唔該各位師兄幫幫忙

corsair-vx450w 80plus  $480  (+12v 33a - 5 year warranty)
隻牛用VX450 應該開心D~
個人意見~

5670夠唔夠用?640GB HD夠唔夠?
如可以轉就轉,慳左既錢加ram

5670夠唔夠用?640GB HD夠唔夠?
如可以轉就轉,慳左既錢加ram
真衰鬼 發表於 2010-5-4 23:50

我打機最高要求都應該只係GTA4 普通特效(24吋MON),至於HD我見640同1T好似只係差少少價錢,所以選擇1T,其實我反而有諗過買2個細既好似比1個大既好?因為會BT

至於RAM因為而家RAM價太貴,所以打算等RAM降番下先入貨

corsair-vx450w 80plus  $480  (+12v 33a - 5 year warranty)
隻牛用VX450 應該開心D~
個人意見~ ...
wingii 發表於 2010-5-4 23:22

我Google見人話呢塊底版要求電力比較高?
http://www.price.com.hk/product.php?p=116137&ct=review

真係要cut既4850都係選擇既=.=

真係要cut既4850都係選擇既=.=
babiilungv3v 發表於 2010-5-5 00:05

如果我個LIST再改用 VX450W牛,$4647,這個價錢我都可以接受,但這list是否已經最好,有無地方可以改良?

唔敢話最好. 但都已經好靚 係呢個價位入面.

我剛查了一下 GA-MA770T-US3好似唔支援SATA3?
底版是否應該轉 AsRock 770 Extreme 3 $570 ??

我剛查了一下 GA-MA770T-US3好似唔支援SATA3?
底版是否應該轉 AsRock 770 Extreme 3 $570 ?? ...
manlung803 發表於 2010-5-5 01:01

SATA3唔會對7200RPM的HDD有任何分別, 即係你o係一條跟本唔塞車ge highway都加多幾條lane只係多餘
十年前ATA133一早已經夠晒普通HDD用, SATA對普通HDD只係一個無用ge賣點黎