$3000元升級建議

用左差不多5年既P5B-D板今天死了,已過保,諗住趁機upgrade下部機,但想儘量留住parts,希望c兄們畀啲意見

現有配備
Intel C2Q 6600 (會賣)
P5B-D (死板>>唔著)
SuperTalent 4GB DDR2 RAM
6XSATA2 HDD
BD-RW
Delta Server Power 550W
powercolor ati 4870 1GB
-----------------------------------
基本上我係想留顯卡、RAM(唔知得唔得)、HDD、powersupply同writer
平時好多時間會用megui黎做video encoding (e.g.TS>(x264) mkv),比較少打
機,但會周不時經hdmi線駁出電視睇戲

唔該哂各位c兄先~

用左差不多5年既P5B-D板今天死了,已過保,諗住趁機upgrade下部機,但想儘量留住parts,希望c兄們畀啲意見

現 ...
ihmcjacky 發表於 2011-5-23 22:11

A-DATA Premier DDR-3 1333MHz 2G Ram AD3U1333C2G9-R
數量: 2 價錢: HK$ 149  
ASUS P8H67-M Pro Rev.3.0 H67,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B [B3 Stepping]
數量: 1  價錢: HK$ 1130  
Intel Core i5-2500 (3.3G, 6M Cache, LGA 1155, with HD Graphics) CPU BOX 盒裝
數量: 1  價錢: HK$ 1659  

總數量: 4 總數: HK$ 3087

Motherboard 壞左..CPU要賣....要買CPU+board.....

仲有換DDR3 RAM....你可以照用番DDR2...不過效能方面有少少影響...最好用DDR 3 RAM

呢塊板有6個sata 位 ( 2xSATA3 , 4xSATA2)..岩岩好滿足你要求...

你等唔等到六月尾....用AMD 既「推土機」。

我想我不會等bulldozer了,我都係想用返intel,始終intel U做encoding好啲

仲有換DDR3 RAM....你可以照用番DDR2...不過效能方面有少少影響...最好用DDR 3 RAM
阿卡卡 發表於 2011-5-24 00:36

依家D新板仲有DDR 2?
點樣照用番DDR 2?DDR 2同DDR 3唔同插糟唔可以共用喎,唔係你鐘意插DDR 2就DDR 2,DDR 3就DDR 3

樓主你賣左佢啦D DDR 2

依家D新板仲有DDR 2?
點樣照用番DDR 2?DDR 2同DDR 3唔同插糟唔可以共用喎,唔係你鐘意插DDR 2就DDR 2,DDR  ...
jackiefx 發表於 2011-5-24 12:29

多謝師兄既更正先, 我發現塊板只係support DDR3 RAM

所以如師兄所言, 請樓主賣掉你 d DDR 2 RAM, 買DDR3 RAM x2 配合番塊新板!

唔該哂各位c兄,最後都係買左i7 2600+ASROCK H61板,還好我不超頻