幫人升級一問

我個FD最近話想換一換部機
佢E家粒U E2140(1.6GHZ),RAM(DDR2 2G),MB(都好舊下)都跟唔上時代了
我諗佢D DVD機,HDD,CASE,MON果D都可以繼續用
依家佢問我,$1000內有咩野可以升級
有無師兄有好提議?
我依家心目中就:
cpu--->intel g530
ram--->比我一條ADATA 4G佢
mb---->想H61,有無師兄有好提議?ASUS?ASROCK?
DISPLAY我諗佢都係用CPU內顯啦,E個價錢買唔到DISPLAY
咁樣升級法,佢應該FEEL到有幾大提升呱?係咪?
唔該師兄們幫下手諗下,謝謝

hdd 同dvd 係sata 定ide頭?
火牛咩型號?

INTEL  i3 2100 $919
Intel  DH61WW  $335

最高性價比
ds9flo 發表於 2012-3-31 14:59

過左$1000.....

hdd 同dvd 係sata 定ide頭?
火牛咩型號?
Ray少 發表於 2012-3-31 16:14

佢本身果部係廠機黎
我估都係SATA頭
火牛...我諗都唔大GA啦...

大箱定細箱?
廠機 D設計好麻煩,你sure 個size 裝到其他底板先
拆開機箱睇下hdd同dvd係 長頭定短頭

大箱定細箱?
廠機 D設計好麻煩,你sure 個size 裝到其他底板先
拆開機箱睇下hdd同dvd係 長頭定短頭 ...
Ray少 發表於 2012-3-31 17:51

OK,我之後揾佢問下
我諗都係細箱

佢本身果部係廠機黎
我估都係SATA頭
火牛...我諗都唔大GA啦...
samlcy1997 發表於 2012-3-31 17:40

Intel Dual Core Pentium G620 (2.6GHz)/LGA 1155/3M Cache/32nm CPU BOX 盒裝 $499
底板可選下列是但一塊,雖然冇HDMI、SATA3 & usb3.0,但可支援ivy bridge cpu
ASRock H61M-DGS H61,DDR3,LGA 1155,M.ATX M/B $370
MSI H61M-P31 (G3) Gen3 H61,DDR3,LGA 1155,M.ATX M/B $375
GIGABYTE GA-H61MA-D2V H61,DDR3,LGA 1155,USB3.0,M.ATX M/B $550

Intel Dual Core Pentium G620 (2.6GHz)/LGA 1155/3M Cache/32nm CPU BOX 盒裝 $499
底板可選下列是但一 ...
孤兒sam 發表於 2012-3-31 17:54

G530同G620差幾多?
其實..佢話最平就最好,但係都唔好太差
所以我先諗G530
MB...係唔係三塊都有DVI?我唔想佢仲用VGA.....

g620 好D,多1m cache
MSI H61M-P31 有DVI VGA 輸出,需唔需要HDMI 頭?