新手砌機list+少少問題

各位師兄.小弟第一次砌機.睇左好多ref之後決定左下面條list,求評一評:
CPU: AMD RYZEN R5 1600 3.2GHz 16M L3 6 Core 12 Thread 65W AM4
MB: ASRock AB350M Pro4 AM4 M.ATX
Display: MSI GeForceR GTX 1070 GAMING X 8GB GDDR5
RAM: Corsair VENGEANCER LED 16GB (2 x 8GB) DDR4 3000MHz C15 - Red LED (For AMD Ryzen)
PSU: Cooler Master GM Series G550M 80Plus Bronze 550W Semi-Modular PSU
HDD: WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD
SSD: Samsung PM961 256GB NVMe M.2 SSD
機箱: Cooler Master MasterBox Lite 3 MicroATX
Total用左9千1蚊左右
機未到手,雖然買左但係我都想聽下大家意見吸收經驗..

另外想問下各位我條ram如果用呢塊版行唔行到3000MHz,因為我見到好多人都話剩係行到2133MHz.如果我都係行2133既話我應該點做?因為我唔太識超頻..求教學

各位師兄.小弟第一次砌機.睇左好多ref之後決定左下面條list,求評一評:
CPU: AMD RYZEN R5 1600 3.2GHz 16M  ...
kctgordon 發表於 2017-7-21 00:21

行到 3000 單係要 set secondary timing, 但致少都上到 2667
B350M-Pro4 BIOS -> OC Tweaker ->
Load XMP -> XMP DDR4-3000
DRAM Frequency -> DDR4-2667
DRAM Voltage -> 1.35V

U 就 [教學系列] AMD Ryzen 超頻教學

回覆 2# 餃粉
唔該哂師兄,機應該下星期到手到時我再SET
另外其實我都係有睇你果個新手砌機POST再砌呢條LIST,想問下仲有冇改進既地方,THX=]

回覆  餃粉
唔該哂師兄,機應該下星期到手到時我再SET
另外其實我都係有睇你果個新手砌機POST再砌呢條LIST ...
kctgordon 發表於 2017-7-21 01:00

條 list 冇問題, 只係 1070 太貴 直上 1080 好過

我建議換板
AsRock 售後服務不多開胃

我建議換板
PX8584 發表於 2017-7-21 09:47

咪又係 Felton 保,又唔見人話因為 Felton 保唔用 Corsair .....

我建議換板
PX8584 發表於 2017-7-21 09:47

我上次換又冇咩野事喎 直接換新一塊比我

我上次換又冇咩野事喎 直接換新一塊比我
tlhkhk 發表於 2017-7-21 11:18

係啲人硬要話 Felton 保差, 我之前隻 Antec 650 仲有兩日保, check 都唔 check, 比左隻新既 H600Pro 我